Omul de afaceri Ovidiu Șandor, consul onorific al Regatului Belgiei la Timișoara

0
0

Consulatul Onorific al Regatului Belgiei la Timișoara a fost inaugurat, miercuri, 28 septembrie, în prezența ambasadorul Belgiei în România, Philippe Benoit.

Ovidiu Șandor (stânga), consulul Onorific al Belgiei la Timișoara FOTO Ștefan Both
Ovidiu Șandor (stânga), consulul Onorific al Belgiei la Timișoara FOTO Ștefan Both


Omul de afaceri Ovidiu Șandor a preluat funcția în urmă cu mai bine de un an, însă din cauza pandemiei nu s-a organizat un eveniment oficial de prezentare.  

Totul a plecat de la faptul că am fost implicat ca și comisar din partea României în proiectul Europalia, un proiect de diplomație culturală pe care România l-a avut în Belgia acum patru ani. Ulterior, când noul ambasador al Belgiei a venit la postul său de la București, mi-a propus această poziție onorifică. Ținând cont că e vorba de o țară importantă în arhitectura Europei, am acceptat cu mare drag această poziție”, a spus Ovidiu Șandor. 

Consulatul Onorific al Belgiei la Timișoara FOTO Ștefan Both
Consulatul Onorific al Belgiei la Timișoara FOTO Ștefan Both


Consulatul Onorific al Regatului Belgiei din Timișoara va funcționa în Casa ISHO și va acoperi județele Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Mehedinți. 

Consulatul Onorific oferă, printre altele, o serie de servicii, precum legalizarea documentelor private, autentificare a copiilor după documente originale şi confirmarea certificatelor emise în Belgia pentru cetăţenii care locuiesc în districtul consulatului.  

Încercăm cu acest consulat să sprijinim persoanele și firmele belgiene din această regiune atunci când au dificultăți sau probleme. Consulatul onorific se ocupă strict de problemele belgienilor de aici. Dar ne mai propunem să fim și un catalizator al relațiilor economice, culturale, academice, sociale între cele două țări. Cred că alături de celelalte consulate onorifice din Timișoara și Belgia își are locul său în această constelație”, a mai declarat Ovidiu Șandor. 

În România sunt peste 4.600 de firme belgiene, iar după ultimele statistici era al nouălea investitor din România. 

Consulatul Onorific al Belgiei la Timișoara FOTO Ștefan Both
Consulatul Onorific al Belgiei la Timișoara FOTO Ștefan Both

În județul Timiș sunt peste o sută de firme cu capital belgian, care activează în domeniul logistic, agricultură și producție industrială, printre care și o fabrică de ciocolată în Timișoara. 

Referitor la relația între România și Belgia, ne leagă multe lucruri. Ambele state își trag rădăcinile din negura secolului al 19-lea, când cu o influență a Franței s-au creat două state tampon, Belgia, în vestul Europei, România la estul Europei. Iar persoana domului Șandor în funcția de consul onorific nu poate decât să ne bucure, e o personalitate a cetății, un om de afaceri care și-a pus amprenta la dezvoltarea Timișoarei moderne, o persoană respectată și sunt convins că relațiile de afaceri cu Belgia vor avea de câștigat”, a spus Mihai Ritivoiu, prefectul de Timiș. 

Consulatul Onorific al Belgiei la Timișoara FOTO Ștefan Both
Consulatul Onorific al Belgiei la Timișoara FOTO Ștefan Both


Pentru noi, acest nou consulat înseamnă o recunoaștere la nivel internațional. Pe de o parte, spune multe despre potențialul economic ce alții văd la no - iar Timișoara este una dintre cele mai dinamice din punct de vedere economic, dar spune ceva și despre o recunoaștere culturală. Domnul Șandor a fost cineva care a susținut mereu și ideea Capitalei Culturale Europene. Pentru noi e foarte important să menținem aceste relații internaționale și să fim vizibili în lume. E o zi în care ambițiile internaționale ale Timișoarei au mai crescut un pic”, a spus primarul Dominic Fritz. 

În acest moment, în Timişoara există trei consulate generale –ale Germania, Serbiei şi Italiei, şi 13 consulate onorifice – ale Ungariei, Austriei, Cehia, Coreei de Sud, Franţei, Indiei, Republicii Moldova, Bulgaria, Macedonia de Nord, Țările de Jos, Peru, Suedia şi Tunisia.  

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite