Numărul bisericilor ortodoxe din Timişoara s-a dublat după Revoluţia din 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 1990, construcţia de biserici ortodoxe a luat amploare. În Timişoara, numărul bisericilor s-a dublat de la Revoluţie şi până în prezent, fiind construite 12 lăcaşe de cult, plus alte şase capele.

Judeţul Timiş figurează în vârful clasamentului naţional când vine vorba de numărul de biserici. Există numai puţin de 641 de biserici. Numărul lor ar putea să inducă în eroare lumea, însă el se datorează şi numărului important de confesiuni. Înainte de unirea Banatului cu România, a existat un număr impresionant de biserici romano-catolice, reformate, lutherane, greco-catolice sau ortodoxe, moştenite din perioada administraţiei austro-ungare.

În perioada interbelică au fost ridicate doar biserici ortodoxe acolo unde se impunea datorită creşterii numărului de credincioşi. În timpul comunismului s-a construit o singură biserică romano-catolică în judeţ, cea de la Dumbrăviţa. 

După 1990, construcţia de biserici ortodoxe a luat amploare. În Timişoara, numărul bisericilor s-a dublat de la Revoluţie şi până în prezent, fiind construite 12 lăcaşe de cult, plus alte şase capele. 

S-au investit foarte mulţi bani care provin în mare parte din donaţiile credincioşilor şi din sponsorizări, însă şi de la Secretariatul de Stat pentru Culte şi Primărie, care pune la dispoziţie terenurile. 

În Timişoara există 27 de parohii ortodoxe. După 1990 s-au ridicat biserici noi în toate cartierele Timişoarei, în Calea Aradului, zona Dacia, Tipografilor, Blaşcovici, Calea Martirilor, bulevardul Take Ionescu, Ciarda Roşie, Ronaţi, zona Steaua, zona Soarelui, în jurul universităţilor; la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Universitatea de Vest. 

S-au ridicat şase capele: în incinta Inspectoratului Judeţean de Poliţie, la Penitenciar, Spitalul „Victor Babeş”, Institutul de Boli Cardiovasculare, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Spitalul Judeţean şi Aeroportul Internaţional „Traian Vuia”. 

Cei de la Mitropolia Banatului susţin că numărul bisericilor din Timişoara este mic faţă de numărul mare al credincioşilor ortodocşi.


După revoluţie au început să apară şi bisericile neoprotestante: baptiste, adventiste şi ale Martorilor lui Iehova, dar şi multe biserici nondemonaţionale, un nou tip de biserici care s-au desprins din tradiţia penticostală sau baptistă. 


În Timişoara există 13 biserici romano-catolice, patru biserici greco-catolice, trei biserici ortodoxe sârbe (Cetate, Fabric şi Mehala), o biserică reformată (mai există o biserică reformată care se află însă în construcţie) şi una lutherană, trei sinagogi (doar cea din Iosefin este deschisă rugăciunilor), toate construite în perioada austro-ungară. 
 

În timp ce se construiesc bisericille ortodoxe, multe şcoli şi spitale se confruntă cu retrocedările. Spitalul de Ortopedie, Secţia de Penumologie a Spitalului de Copii, au fost evacuate după retrocedări. Procese sunt şi pentru Clinica de Balneofizioterapie, Secţia de Oftalmologie a Spitaluli Municipal a fost revendicată de Direcţia de Culte. Revendicări sunt şi pentru terenul unde se află Clinica de Neoropsihiatrie Infantilă. 

După revoliţie a început construţia noului Spital Muncipal din Timişoara, însă lucrările au fost abandonate din lipsă de finanţare. Anul trecut s-a început însă construcţia unui nou corp al Spitalului de Copii "Louis Ţurcanu". 
 

În Timişoara au existat mai multe şcoli comasate, însă numărul lor a fost mai mare în judeţ. Potrivit Inspctoratului Şcolar Judeţean Timiş, 51 de şcoli au intrat în programul de comasare a Ministerului Educaţiei, pentru ca elevii să poată învăţa în şcoli autorizate sanitar. Au fost închise numeroase şcoli în judeţ din lipsă de copii. 


Citiţi şi:

Clanul Cârpaci a evacuat secţia de TBC a Spitalului de Copii din Timişoara



FOTO Biserica din Timişoara, care a ajuns de râsul oraşului: pare făcută după ciorna unui elev de clasa a V-a

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite