Moment istoric la Timişoara. Veteranii jazzului din Banat - emigraţi în Occident, cântă din nou pe aceeaşi scenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugen Gondi, Puba Hromadka, Paul Weiner, nume de legendă al jazzului timişorean şi românesc, capi de afiş la Gala Blues Jazz de la Timişoara.

Gala de Blues Jazz Kamo 2017, care se va desfăşura în 25 şi 26 noiembrie 2017, de la 18.00, în sala Capitol a Filarmonicii, va aduna la Timişoara floarea cea vestită a jazz-ului bănăţean.

Paul Weiner, Puba Hromadka, Eugen Gondi, cât şi Bega Blues Band au scris istorie în jazzul din Banat şi România.

Unul dintre cei mai remarcabili muzicieni de jazz timişoreni este Paul Weiner, născut în 1947. În copilărie ia lecţii de pian clasic, iar de la 16 ani este atras de jazz. Absolvent al Institutului de Electrotehnică, Weiner îşi împărţea timpul între profesie şi muzică.
 

În anii 60, Weiner a cântat cu diverşi suflători. În anul 1968 cânta în grupul Premier, la ILSA.

În anii 70, Weiner avea deja grupul său instrumental. Free Jazz Trio îi avea în componenţă pe Paul Weiner- pian, Emil Muller-contrabas şi Eugen Gondi –baterie, care cânta şi în grupul Richard Oschanitzky Freetet. 

Chitaristul Mihai Muncioiu, care cânta la Central, i-a adunat pe Paul Weiner, Puba Hromadka şi Bela Kamocsa într-un grup destinat să cânte la localul Union din Eforie Nord, în vara anului 1971.

Tot în 1971, trupa lui Weiner a participat la festivalul de jazz de la Prerov (Cehoslovacia), unde a obţinut premiul cel mare la „compozizţie”.
 

Formaţia evolua la Sala Lira şi Casa Studenţilor. În 1976, au ajuns să cânte şi în deschidere la un concert al celebrei trupe rock Phoenix, de la Sala Olimpia.

Acela a fost nucleul din care avea să răsară trupa Gramophon, una din cele mai reprezentative trupe de jazz din România.

În 1975, Weiner, împreună cu Puba Hromadka şi Bela Kamocsa au evoluat pe scena festivalului de jazz de la Sibiu, sub numele Paul Weiner Trio.

Weiner Trio a mai cântat în Timişoara la hotel Central, Motel, terasa Flora şi Conti. 


În 1982, la iniţiativa lui Eugen Gondi şi Ioan Băcălete, s-a organizat Internaţional Jazz Workshop Timişoara, care avea să fie primul atelier de jazz din România. Paul Weiner, proaspăt emigrat în Germania, a revenit să cânte la acest eveniment. 
 

Paul Weiner şi Puba Hromadka, alături de alţi jazzmeni, au stat la baza înfiinţării celui mai amplu festival de jazz în aer liber din ţară, cel de la Gărâna.

Puba Hromadka –unul dintre cei mai buni toboşari de jazz 

Muzicianul timişorean a fugit în anul 1977, în RFG, după un concert susţinut cu filarmonica, la Belgrad. Puba Hromadka este considerat unul din cei mai buni toboşari de jazz pe care i-a dat România. Acum face parte din jazzmanii bănăţeni din dispora.

Puba Hromadka a lucrat la filarmonica din Timişoara, a făcut parte din trupa rock Clasic XX, iar în paralel a cântat jazz la Flora şi Hotel Cental. A fost o perioadă de succes care a culminat cu participări cu trupa Gramophon şi Paul Wiener, la festivalul de jazz de la Sibiu între ‘75-‘77. Criticii muzicali l-au inclus printre primii patru toboşari din istoria jazzului românesc.

Eugen Gondi vine din Olanda

Despre Eugen Gondi se spune că nu bate în tobe un anumit ritm, ci pur şi simplu cântă. Timişoreanul Gondi trăieşte de aproape 25 de ani în Olanda, însă revine din când în când în oraşul său natal.

Gondi s-a născut în 1947, la Timişoara, şi a fost colegul de bancă al lui Nicu Covaci, la Liceul de Arte Plastice. În anii 60-70 a cântat jazz cu trioul Paul Weiner, dar are colaborări cu Phoenix, Mircea Florian, Marius Popp, Johnny Răducanu, cvintetul Bucureşti, Aura Urziceau sau Radu Goldiş. 

În anii 80 a revenit din Bucureşti la Timişoara şi a format trupa cu care va concerta şi la Gala Jazz Blues, alături de Johnny Bota, Tony Kuhn şi Dan Ionescu. Eugen Gondi a fost şi profesor de percuţie la Şcoala Populară de Artă, dar şi artist plastic, el pictând şi expunând în atelierul său.

Eugen Gondi a părăsit România imediat după Revoluţie, afectat de veştile că mai toţii prietenii lui au fost turnători la securitate, dar şi după o mare dezamăgire în dragoste.
 

Pe lângă Paul Weiner, Puba Hromadka, Eugen Gondi, pot fi ascultaţi Nicolas Simion, Teodora Enache, Nightlosers, Jazz Kolectiv Beograd şi gazdele Galei, cei din Bega Blues Band. Prezintă Florian Lungu.

image

 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite