Misterul celebrei stânci Babacaia, de lângă Insula Ostrov, pe care un turc gelos şi-a legat nevasta bănuită de infidelitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aval de Insula Ostrov, în dreptul localităţii cărăşene Coronini, din adâncul Dunării iese o stâncă neagră. Este una dintre frumuseţile locului, în jurul căreia s-au ţesut numeroase legende şi poveşti,

Stânca „Babacaia” se ridică la şapte metri deasupra Dunării. Este locul de unde începe defileul Dunării, una din cele mai spectaculoase zone din România. 

Legat de această stâncă circulă numeroase legende şi poveşti. Până la crearea lacului de acumulare pentru hidrocentrala Porţile de Fier, de ea se legau lanţurile-barieră (între cetatea Sf.Ladislau şi cetatea Golubăţ -de pe malul sârbesc) care nu permiteau vaselor ce intrau în defileul Dunării să scape nevămuite. Astăzi, pe stâncă se află un far şi o cruce. Este însă un obiectiv care nu scapă fotografilor care străbat Dunărea în acest loc.

Cea mai întâlnită poveste ţesută în jurul acestei stânci este despre un turc gelos, care şi-a legat nevasta, pe care o bănuia de infidelitate. Acesta i-a cerut femeii în repetate rânduri să îşi recunoască greşeala. „Babakai!”, în osmană înseamnă „căieşte-te”. Aşa se face că stânca poartă, din acele vremuri, acest nume. 

image


 

În apropiere, în partea sârbă se află peştera de la Golubaţ, acolo unde, se spune, Sf.Gheorghe ar fi ucis balaurul. Pe stâncile de deasupra sunt ruinele pitoreşti ale cetăţii Gulobaţ, care se află într-un amplu proiect de restaurare. 

Cetatea Golubăţ

Fortăreaţa a fost construită de sârbi, însă în 1334 a fost concerită de regele Ungariei, Carol Robert de Anjou. În 1427 ajunge în posesia regelui Sigismund. S-a dat o luptă înverşunată între trupele maghiare şi cele turceşti, cetatea fiind ocupată când de unii, când de alţii. În 1458 a fost atacată de trupele lui Matia Corvin, iar în 1481 a fost ocupată de Paul Chinezul (Kinizsi Pal).
 

Pe malul românesc, pe teritoriul adminsitrativ al localităţii Cornoni (numită după numele guvernatorului Banatului din perioada 1849-1859) se pot vedea rămăşiţele cetăţii Sfântului Ladislau, ridicată de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, în anul 1428, pentru a întări graniţa de pericolul otoman.

image

Ruine cetatea Sf.Ladislau FOTO ghiduri-turistice.info
 

Dacă sârbii au avut grijă să reconstruiască Golubaţul, încă de pe vremea lui Tito, iar acum este o veritabilă atracţie turistică, ruinele cetăţii Sf.Ladislau de la noi au fost lăsate în paragină.

Citeşte şi:
 

Insula cailor sălbatici, paradisul ascuns al Banatului. Comuniştii au vrut să facă aici un depozit de deşeuri

Primul hotel plutitor din România, gata de inaugurare: satul lacustru care îi va face pe turişti să creadă că sunt în Maldive sau în Bora Bora

FOTO Ţinutul Cehesc din Banat: O enclavă care se încăpăţânează să supravieţuiască istoriei

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite