Ministerul Sănătăţii, dat în judecată pentru că refuză montarea unor aparate de cafea pe holurile unui mare spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obligare emitere act administrativ. Acesta este obiectul unui proces deschis de Spitalul Judeţean Timişoara împotriva MinisteruluiSănătăţii. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Timiş, care şi-a declinat competenţa în favoarea Curţii de Apel Timişoara, unde urmează să se decidă dacă dosarul se judecă aici sau intervine un conflict de competenţă.

Reprezentanţii Spitalul Judeţean Timişoara au declarat pentru „Adevărul” că prin procesul deschis împotriva Ministerului Sănătăţii se solicită obligarea Ministerului la emiterea avizului pentru închirierea spaţiilor cu altă destinaţie din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara. E vorba de spaţiile dedicate amplasării automatelor de cafea şi a două spaţii de câte 10 metri pătraţi fiecare de la parterul spitalului. Reprezentanţii spitalului susţin că veniturile care se pierd dacă nu s-ar închiria aceste spaţii sunt  de aproximativ 15.000 de euro lunar, în condiţiile în care chiria pentru un singur aparat de cafea, amplasat la Unitatea de Primiri Urgenţe, este de 1.000 de euro/mp/ lună. 

Juristul Spitalului Judeţean Timişoara, Lioara Bartulov, a explicat că litigiul dintre spital şi minister a intervenit în 2016, când, în ciuda unui aviz al Ministerului din 2016, şi a unui nou aviz emis de Consiliul Judeţean Timiş (proprietarul clădirii) şi Direcţia de Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii a refuzat să emită avizul pentru închirierea spaţiilor. Potrivit Lioarei Bartulov, în 2014, când spaţiile s-au scos la licitaţie, Ministerul Sănătăţii a fost de acord, refuzând ulterior emiterea avizului.

„Refuzul a fost justificat prin prevederile Legii 95, aceeaşi din 2014, unde se prevede la un articol că instituţiile sanitare pot obţine venituri la bugetul propriu din sponsorizări sau închirieri cu destinaţie strict medicală. Tot acolo, un articol prevede că instituţiile sanitare pot obţine venituri şi din alte surse conform legii. Noi considerăm că ne statuăm aici, la alte surse conform legii, unde sunt surse de venit din închiriere a unor spaţii cu destinaţie de comercializare a produselor alimentare care nu fac decât să vină în sprijinul pacienţilor şi a angajaţilor”, a declarat juristul Spitalului Judeţean Timişoara, Lioara Bartulov, potrivit căreia în momentul de faţă, până la finalizarea litigiului, spaţiile sunt închiriate în baza vechiului aviz, emis de Ministerul Sănătăţii în 2014.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite