Mii de autorizaţii de construcţie emise fără acord de mediu. Fenomenul, scos la iveală de cazul unei bătrâne de 73 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bătrână de 73 de ani din localitatea timişeană Stamora Română a obţinut în instanţă anularea a două autorizaţii de construcţie emise ilegal. Unul dintre motivele anulării autorizaţiilor este lipsa acordului de mediu. Cazul scoate la iveală o situaţie halucinantă. Mii de autorizaţii de construcţie din România au fost emise fără acest acord de mediu.

Cazul Ilonei Gyiuricza, o bătrână de 73 de ani dintr-un sat din Timiş, care a obţinut în instanţă anularea a două autorizaţii de construcţie, poate schimba modul în care se emit autorizaţiile de construire pentru intrare în legalitate din România. În cazul de la Stamora Română, Mugurel Demenescu, un potent om de afaceri din localitate a început construirea unui depozit de cereale şi utilaje, lângă casa bătrânei.

Femeia a reclamat construcţia fără autorizaţie, iar Consiliul Judeţean Timiş, responsabil pentru emiterea autorizaţiei de construire a efectuat un control, a constatat existenţa lucrărilor neautorizate, a aplicat o amendă şi a dispus intrarea în legalitate, prin obţinerea autorizaţiilor de construcţie, conform legii. Cu cele două autorizaţii de construire în mână, necesare proiectului, omul de afaceri şi-a finalizat construcţiile.

Ilona Gyiuricza a continuat, însă, lupta în instanţă şi a obţinut anularea celor două autorizaţii, ca fiind ilegale. Motivele pentru care autorizaţiile au fost anulate sunt multiple, însă, unul dintre motive a fost lipsa acordului de mediu. Mai exact, judecătorii au constatat că, deşi prin Certificatul de Urbanism emis de Consiliul Judeţean se solicită un acord de mediu, acesta lipseşte, la dosar fiind ataşată doar o notificare de respingere din partea Agenţiei de Mediu.

„Deşi prin certificatul de urbanism s-a menţionat că în vederea elaborării documentaţiei pentru autorizarea lucrărilor de construcţii, solicitantul se va adresa autorităţii competente pentru protecţia mediului şi va depune şi acordul de mediu, autorizaţia de construcţie a fost emisă în lipsa acestui acord, întrucât Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara a emis decizia de respingere a solicitării acordului de mediu pentru autorizarea lucrării”, se arată în sentinţa de anulare a autorizaţiilor.

Acest caz a scos la iveală faptul că Agenţia pentru Protecţia Mediului nu eliberează acord de mediu pentru nicio autorizaţie de intrare în legalitate, iar fenomentul este generalizat la nivelul întregii ţări, surse administrative susţinând că nicio Agenţie de Mediu nu emite acord de mediu pentru intrarea în legalitate. „Este o prevedere în lege care spune că după ce lucrările au fost demarate nu mai poate fi emis actul administrativ al Agenţiei de Mediu şi dăm respingere”, explică şeful Serviciului Autorizări din cadrul Agentiei de Mediu Timişoara, Mihai Cepeha.

Această notificare de respingere emisă de Agenţiei de Mediu nu împiedică primăriile şi consiliile judeţene, care se prevalează de Legea 50/1991, să emită autorizaţiile de construire de intrare în legalitate. Astfel, s-a ajuns ca mii de autorizaţii de intrare în legalitate din toată ţara să fie emise fără acord de mediu.

Precedentul creat prin anularea celor două autorizaţii de construcţie de intrare din cauza eliberării lor fără acord de mediu, i-a îngrozit pe funcţionarii CJ Timiş, care au sesizat Ministerului Dezvoltării cu clarificări privind „armonizarea Legii 50/1991, actualizată, şi legislaţia de mediu”. În esenţă, funcţionarii CJ Timiş au reclamat faptul că Legea 50/1991 prevede intrarea unei construcţii în legalitate, dar legislaţia de mediu nu prevede acest lucru, lipsa acestor prevederi împiedicându-i pe funcţionarii Agenţiei de Mediu să elibereze acord de mediu.

Într-un răspuns transmis Consiliului Judeţean Timiş şi intrat în posesia ziarului „Adevărul”, Ministerul Dezvoltării susţine că s-a consultat cu Ministerul Mediului, iar în cadrul unor proiecte de modificări legislative în domeniu „avem în vedere şi problematica expusă mai sus, cu scopul evitării în viitor a unor situaţii contradictorii”

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite