Mesaje instigatoare la ură, pe geamul centrului care găzduieşte Festivalul Refugiaţilor din Timişoara

0
0
Vitrina Centrului Multifuncţional de la Bastion
Vitrina Centrului Multifuncţional de la Bastion

Persoane rămase necunoscute au vandalizat vitrina Galeriei Consiliului Judeţean, de la Bastionul Theresia, unde a avut deschiderea festivalului Timişoara Refugee Art Festival.

Timişoara Refugee Art Festival (TRAF) este o iniţiativă care doreşte prin artă, să construiască poduri între comunităţile locale şi refugiaţii din Timişoara şi din România. Să vorbescă despre refugiaţii care trăiesc în România şi să stârnească comunităţi primitoare.

Cea de-a treia ediţie a TRAF a început de sâmbătă.

Din nefericire, în mult lădatul oraş al deschiderii şi al multiculturalităţii, există şi oameni care nu reuşesc să convieţuiască civilizat.

Persoane rămase necunoscute au vandalizat vitrina Centrului Multifuncţional de la Bastionul Theresia, unde a avut deschiderea festivalului TRAF. Pe geam se putea citit mesajul: “Azi palestinian, mâine terorist”. Alături a fost lipit un afiş de dimensiuni apreciabile, în care apar alăturate două fotografii, una cu un centru de primire pentru refugiaţi, “plătiţi de stat, adică din banii tăi”, şi una cu un aşa-zis refugiat român “care trăieşte la limita sărăciei în condiţii mizere”. 

Organizatorii au postat astăzi fotografia pe pagina oficială a festivalului. 

Dar oameni, ca aceştia care, azi noapte au vandalizat vitrina Galeriei Fara Nume, de la Bastion - unde am avut deschiderea TRAF #3, ne fac să inţelegem mai mult că munca noastra are sens. Pentru ca în comunitatea locală există încă dezinformare, stereotipuri şi ură. Nu. Refugiaţi nu sunt terorişti. Nu toţi refugiaţi sunt palestinieni. Şi nu, refugiaţi nu locuiesc în condiţii de lux - cum afirmă bannerul. Ei se luptă în România să îşi găsească un loc, siguranţă şi un nou început.Suntem şi vom fi #WithRefugees”.

La fel cum au păţit cei din comunitatea LGBT, care a organizat la Timişoara evenimentul Săptămâna Pride. Un individ a măzgălit o cruce pe geamul Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană, unde a avut loc o expoziţie organizată în cadrul festivalului.

TRAF

FOTO Tion.ro
 

Festivalul TRAF a avut prima ediţie în 2017 şi a reunit 30 de tineri refugiaţi şi non refugiaţi care au produs împreună 5 producţii finale de teatru forum, muzică, film, pictură şi instalaţii de artă.
 

În 2018, alături de Asociaţia Timişoara 2021 şi UNHCR România, festivalul a adus pe scenă trupe de muzică din România şi străinătate, piese de teatru independente, o dezbatare la Universitatea de Vest din Timişoara, seminar pentru jurnalişti, atelier de fake news, proiecţii de scurt şi lung metraje şi o expoziţie de artă contemporană.

Iată şi programul TRAF din zilele viitoare.

Marţi, 18 iunie, ora 11.00, la Ambasada. Atelier de non-discriminare şi no hate speach pentru tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 20 de ani. 

De la ora 19.00, tot la Ambasada, are loc Atelier Sociodramă „In your shoes”.

Miercuri, 19 iunie, ora 11.00, Liceul Waldorf Timisoara: Atliere comunitare de artă pentru copii. 

De la ora 19.00, la Ambasada, va avea loc proiecţia filmului „The Border Fence (2018).

Joi, 20 iunie, ora 19.00, la Centrul Multifuncţional Bastion: Expoziţie-spectacol de poezii „Cine oatre poate înţelege”, cu Daniela Boltres, Exil – Ostnabrücker Zentrum für Flüchtlinge (Germania). 

Piesă de teatru “Eu sunt un refugiat. Eu sunt o refugiată”, după o culegere de texte de Flavius Ilioni-Loga.

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite