Mare tun imobiliar din Timișoara dat de frații Cristescu, ajutați de Statul român. De ce a închis DNA dosarul fără niciun vinovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documentul (anulat definitiv de instanță) prin care Ministerul Economiei a împroprietărit o firmă a fraților Cristescu cu un teren de 3.700 de mp din centrul Timișoarei a făcut și obiectul unei anchete DNA. Dosarul a fost închis pentru că fapta nu este prevăzută de legea penală. 

DNA a clasat dosarul terenului din spatele magazinului Bega încă din 2019 FOTO Titus Bălan
DNA a clasat dosarul terenului din spatele magazinului Bega încă din 2019 FOTO Titus Bălan

Primăria Timișoara a anunțat recent că a dat în judecată firma Bega Turism, deținută de frații Emil și Marius Cristescu (considerați cei mai bogați oameni de afaceri din Banat), pentru recuperarea unei sume de peste 11 milioane de lei, reprezentând lipsa de folosință a unui teren din centrul Timișoarei.

Terenul din spatele magazinului Bega a fost atribuit în 2014, firmei deținute de frații Cristescu, printr-un document semnat de fostul ministru al Economiei din Guvernul Ponta II, Constantin Niță. Printr-o decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, documentul semnat de fostul ministru a fost declarat ilegal și anulat, iar terenul a revenit Primăriei Timișoara.

Documentul prin care Ministerul Economiei a împroprietărit firma Bega Turism cu terenul din centrul Timișoarei a făcut și obiectul unei anchete DNA.  Într-un răspuns formulat la solicitarea „Adevărul”, DNA a transmis că dosarul a fost clasat în anul 2019 pentru că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.

„Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază faptul că în urma cercetărilor efectuate s-a constatat că, în contextul menționat de dvs, nu au fost încălcate norme de reglementare primară, nefiind astfel întrunite exigențele Deciziei nr. 405 din 15.06.2016 a Curţii Constituționale a României, respectiv premisele legale pentru atragerea răspunderii penale în ceea ce privește săvârșirea infracțiunii de ‹abuz în serviciu›”, se arată în răspunsul DNA.

Potrivit aceluiași document, „cercetările s-au desfășurat doar cu privire la faptă (in rem), prin urmare nicio persoană nu a avut calitatea de suspect sau inculpat”.

În ce au constat ilegalitățile Ministerului Economiei

„Adevărul” a relatat încă din anul 2015 modul în care Ministerul Economiei i-a atribuit firmei Bega Turism terenul din centrul Timișoarei, chiar dacă o sentință definitivă stabilea că acel teren nu poate fi atribuit firmei deținute de frații Cristescu.

Printr-o sentinţă emisă în 2016, Curtea de Apel Timişoara a decis anularea certificatului de proprietate prin care Ministerul Economiei îi oferea firmei Bega Turism, deţinută de fraţii Emil şi Marius Cristescu, terenul de 3.700 de metri pătraţi, din centrul Timişoarei.

Sentinţa Curţii de Apel Timişoara a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a decis, după mai bine de trei ani de proces, rejudecarea dosarului pe fond la Curtea de Apel Timişoara. 

După rejudecare, Curtea de Apel Timişoara a reconfirmat „tunul” imobiliar şi a decis anularea certificatului de proprietate prin care Ministerul Economiei le-a atribuit terenul fraţilor Cristescu. Sentinţa Curţii de Apel Timişoara a fost atacată cu recurs, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul, în 16 noiembrie 2022.

Concret, Bega Turism a intrat în proprietatea parcării din spatele magazinului Bega în baza HG 834/1991, care le permite firmelor înfiinţate cu capital de stat şi privatizate ulterior (aşa cum era cazul companiei lor, o fostă firmă de stat privatizată) să primească terenurile adiacente clădirilor pe care le folosesc pentru desfăşurarea activităţii. Pentru asta, trebuie, însă, îndeplinite anumite condiţii legale, condiţii pe care judecătorii au decis că firma fraţilor Cristescu nu le îndeplinea.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite