Lecția de modestie oferită de patru laureați ai Premiului Nobel ajunși la Timișoara. Detalii din culisele vizitelor

0
Publicat:

Cei patru laureați ai Premiului Nobel ajunși în 2023 la Timișoara au oferit o lecție de modestie. Orhan Pamuk (Literatură), Jean Marie Lehn (Chimie), Jean Pierre Sauvage (Chimie) și Eric Maskin (Economie) au fost aduși la Timișoara de Universitatea de Vest în perioada aprilie – iulie 2023, în cadrul Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Unul din cei patru a venit cu trenul. 

Rectorul UVT Marilen Pirtea, alături de Eric Maskin, laureat al Premiului Nobel pentru Economie
Rectorul UVT Marilen Pirtea, alături de Eric Maskin, laureat al Premiului Nobel pentru Economie

Universitatea de Vest din Timișoara a realizat în anul Capitalei Europene a Culturii mai multe evenimente de marcă, printre acestea numărându-se și conferințele a patru laureați de Premiul Nobel. Rectorul UVT, Marilen Pirtea, a dezvăluit pentru „Adevărul” detalii din culisele evenimentelor.  Potrivit lui Pirtea, discuțiile pentru venirea la Timișoara a celor patru laureați ai Premiului Nobel au început cu un an înainte de conferințele organizate la UVT. Pirtea, a declarat că un punct comun al laureaților de Premiul Nobel ajunși la Timișoara a fost modestia.

Jean Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Economie FOTO UVT
Jean Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Economie FOTO UVT

„Domnul Orhan Pamuk a acceptat, de exemplu, să aterizeze la Budapesta și să vină trei ore cu mașina la Timișoara. Nu a avut pretenții să vină direct la Timișoara. Domnul Jean Pierre Sauvage a venit cu trenul de la Strasbourg până în Timișoara. Preferă să călătorească cu trenul, să cunoască oameni. Este pasionat de pian, de orgă. A cântat în două biserici din Timișoara. Am mers în oraș și ne-am așezat la masă acolo unde a considerat. Nu era nimic prestabilit”, a declarat Marilen Pirtea.

Orhan Pamuk (centru) laureat al Premiului Nobel pentru Literatură FOTO UVT
Orhan Pamuk (centru) laureat al Premiului Nobel pentru Literatură FOTO UVT

„Mănânc orice, dar să nu îmi puneți pește în față”

Rectorul Universității de Vest a mai declarat că laureații Premiului Nobel ajunși la Timișoara au gustat din bucatele tradiționale bănățene. Unul dintre oaspeți a avut o singură cerință: să nu i se dea să mănânce pește.

„De la papanașii bănățeni până la tot ce a însemnat mâncarea tradițională românească au dorit să încerce. Domnul Maskin, laureatul Premiului Nobel pentru Economie, a spus din start: Eu mănânc orice, dar vă rog să nu îmi puneți în față pește. Orice în afară de pește! Jean Pierre Sauvage a fost foarte curios de vinurile din Banat. Nu a degustat decât vinuri din Timiș”, a mai declarat rectorul Universității de Vest.

Jean Pierre Sauvage (dreapta), laureat al Premiului Nobel pentru Chimie FOTO UVT
Jean Pierre Sauvage (dreapta), laureat al Premiului Nobel pentru Chimie FOTO UVT

De ce nu a putut fi adusă Herta Müller la Timișoara

Marele absent al evenimentelor dedicate laureaților Premiului Nobel de la Timișoara a fost Herta Müller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură. Herta Müller este originară din Timiș și a studiat la Liceul Nikolaus Lenau din Timișoara.

După plecarea din România, Herta Müller, hărțuită de comuniști, a rupt toate legăturile cu Timișoara refuzând să mai revină în Banat.  Rectorul Universității de Vest, Marilen Pirtea, susține că Herta Müller a fost prima personalitate avută în vedere pentru conferințele de la UVT, dar laureata Premiului Nobel pentru Literatură din anul 2009 a refuzat prezența la Timișoara.

„Din păcate, discuțiile au durat mult prea mult și durează în continuare pentru a o convinge pe doamna Herta Müller să vină la Timișoara pentru o conferință. Amintirile pe care domnia sa le are din perioada comunistă legat de Timișoara, din perioada tinereții pe care a avut-o aici, sunt încă vii. Trebuie să îi arătăm că Timișoara nu mai are nicio legătură cu acea perioadă comunistă, că Timișoara a devenit după Revoluție o altă Timișoară”, a mai declarat Marilen Pirtea.

Potrivit rectorului, Universitatea de Vest a propus ca unul dintre anfiteatrele UVT să fie denumit Herta Müller. O altă idee a lui Pirtea de aducere a Hertei Müller la Timișoara este acordarea titlului de cetățean de onoare al orașului.

Discuții cu încă doi laureați de Nobel

Rectorul Universității de Vest a explicat că venirea laureaților Premiului Nobel la Timișoara s-a făcut în cadrul programului „La UVT, cultura este capitală”. Marilen Pirtea a declarat că universitatea a considerat că „mințile briliante ale lumii pot să lumineze orașul și generațiile tinere”.

Potrivit rectorului UVT, universitatea și-a propus în primă fază să aducă la Timișoara trei laureați ai Premiului Nobel în anul Capitalei Culturale, însă a reușit să aducă patru în 2023.

Pirtea a dezvăluit că universitatea este în discuții avansate cu alți doi laureați de Nobel, dintre care unul, căruia nu a vrut să îi dezvăluie numele, ar putea ajunge la Timișoara până la sfârșitul acestui an. Al doilea laureat de Nobel cu care UVT poartă discuții ar putea fi adus la Timișoara anul viitor, când universitatea sărbătorește 80 de ani de la înființare.

„Primii laureați ai Premiului Nobel aduși la UVT și în Timișoara au fost, în urmă cu câțiva ani, timișoreanul Stefan Hell și Gerar Mourou, cel care a luat Premiul Nobel pentru teoria laserului pe baza căruia s-a realizat laserul de la Măgurele. Pe viitor, cred că este o datorie pentru UVT să aducă astfel de oameni excepționali în Timișoara”, a mai declarat Marilen Pirtea.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite