Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, invitat și onorat la Timișoara

0
Publicat:

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură (2006), se va afla la Timișoara, în Capitala Culturală Europeană, în 3 și 4 aprilie 2023. Acesta este invitat la o întâlnire specială cu publicul timișorean, în cadrul seriei „La UVT, cultura este capitală!” .  

Orhan Pamuk FOTO Sol.org.tr
Orhan Pamuk FOTO Sol.org.tr

Universitatea de Vest din Timișoara celebrează valorile universale contemporane și propune comunității timișorene un eveniment de mare impact, în cadrul programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, este invitat și onorat în cadrul celor două întâlniri culturale organizate de Universitatea de Vest din Timișoara. 

Prima dintre acestea va avea loc luni, 3 aprilie 2023, de la ora 19.30, în Aula Magna a UVT, când prestigiosul scriitor va oferi o viziune asupra culturii și literaturii spațiului de frontieră situat între Orient și Occident, participând la o dezbatere publică moderată de scriitorul Radu Paraschivescu. 

În 4 aprilie, de la ora 10.00, tot în Aula Magna, comunitatea academică din UVT îi va acorda titlul de Doctor Honoris Causa renumitului scriitor Orhan Pamuk, într-o festivitate specială pentru spațiul cultural și intelectual românesc și european, în anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii.  

Intrarea este liberă la ambele evenimente.

Universitatea de Vest din Timișoara onorează cultura majoră și marii intelectuali contemporani, în programul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023. Prin invitarea unuia dintre străluciții scriitori ai lumii contemporane, Orhan Pamuk, laureat cu Nobelul pentru literatură, prilejuim o întâlnire unică, în care iubitorii de ficțiune din Timișoara pot să ia parte la un dialog cultural irepetabil”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT. 

coveroficialPAMUK2 1024x576 jpeg

Evocă relația dintre cultura orientală și cea occidentală 

Laureatul premiului Nobel pentru literatură se află în galeria celor mai renumiți scriitori turci contemporani, operele sale fiind traduse în peste 40 de limbi și publicate în peste 100 de țări.  

Între cele mai importante teme care dețin un rol central în operele sale, scriitorul turc Orhan Pamuk evocă relația dintre cultura orientală și cea occidentală, dar și puternicul specific al mentalității turce, în care plutește multipla melancolie ce se simte și în aerul Istanbulului, explicată de Orhan Pamuk prin termenul de hüzün, un sinonim specific turcesc al melancoliei, așa cum o înțeleg europenii occidentali. 

Cele două evenimente fac parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.  

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite