KungFu pentru nevăzători împotriva violenţei urbane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La antrenamente merg persoane de toate vârstele, cu diferite grade de probleme de vedere
La antrenamente merg persoane de toate vârstele, cu diferite grade de probleme de vedere

Nevăzătorii învaţă tehnicile ChiSau, singurul sistem KungFu care necesită mult simţul tactil şi poate fi practicat cu ochii închişi.

La iniţiativa reprezentanţilor Rotaract Cetate şi ai Clubului Sportiv Wing Tsun Kung Fu Gym, s-a creat un proiect inedit pentru nevăzători şi persoane cu deficienţe de vedere. Orbii învaţă tehnicile ChiSau, singurul sistem de luptă din KungFu care necesită folosirea simţului tactil mai mult decât orice alt simţ. „Ideea era să creştem abilităţile tactile ale nevăzătorilor, să-i ajute să se coordoneze mai bine în viaţa de zi cu zi. Wing Tsun este o artă marţială chinezească, iar marii maeştri se antrenează cu ochii legaţi, pentru a-şi dezvolta simţul tactil. Pe lângă văz, omul are peste 2.000 de simţuri”, a declarat Dan Blebea, instructor la clubul Wing Tsun Kung Fu.

Sistem dezvoltat de Shaolini

Sistemul ChiSau a fost dezvoltat cu sute de ani în urmă, când străvechii călugări ai templului Shaolin au primit învăţăturile Wing Tsun. Ei au învăţat că un reflex optic normal nu este de ajuns pentru a opri atacurile venite cu o viteză mare. Maeştrii străvechi au dezvoltat în acest sens un antrenament special pentru dezvoltarea reflexelor, numit Chi Sau. „Studiile de la poliţie au arătat că printre victimele unor atacuri care au avut şansă au fost persoanele care au reacţionat şi s-au împotrivit într-un fel. Prin Wing Tsun, oamenii pot face faţă unei agresiuni urbane”, a mai declarat instructorul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite