Istoria satului bănăţean Vrani, scoasă după manuscrisele lăsate de doi localnici trecuţi în lumea cealaltă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lansarea monografiei Vrani la Timişoara
Lansarea monografiei Vrani la Timişoara

Monografia satului Vrani, care se află în judeţul Caras-Severin, a fost lansată la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara.

Monografia satului bănăţean Vrani, aflat în judeţul Caras-Severin, foarte aproape de graniţa cu Serbia, a apărut greu. Este o lucrare scrisă de doi localnici care nu se mai află printre noi. Aceştia au lăsat în urma lor manuscrisele de pe urma cărora a putut apărea monografia satului Vrani. Iniţiativa de a scoate cartea aparţine Ligii Bănăţene, un merit special având Adina Murgilă.


Acesta pentru că Vraniul are imensul privilegiu de a avea două monografii, fiecare scrisă de două persoane diferite, care au iubit enorm satul. 


“Monografia Bisericii Ortodoxe Vrani” a fost scrisă de răposatul părinte Traian Constantin, documentată la un nivel aproape academic, cu informaţii precise şi riguroase. 
 

“Monografia comunei Vrani” este scrisă de un om simplu din Vrani, uica Niţu Lerca, dar care a ţinut enorm la sat. De data aceasta, stilul este unul mult mai personal, se face referire şi la istoria familiei, se simte iubirea lui pentru pământ şi sat. Sunt poveşti fascinante pe care cei mai în vârstă l-au uitat şi de care cei tineri habar nu au.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite