Istoria fântânii din Piaţa Unirii. De ce a dispărut apa minerală cu proprietăţi medicale
0Fântâna din apropierea statuii „Sfintei Treimi” din Piaţa Unirii a fost dată în folosinţă publicului în 1894. După refacerea forajului, specialiştii nu au mai găsit vechea sursă de apă.
Fântâna din Piaţa Unirii din Timişoara este un veritabil obiectiv turisic. Apa a fost folosită însă şi de locuitorii din zonă, pe motiv că avea proprietăţi medicale. Prima fântână a fost dată în folosinţă în 1894. Iniţial, apa care ţâşnea de la o adâncime de 412 metri, nu era potabilă, din cauza conţinutului mare de magneziu, calciu, dar şi din cauza temperaturii ridicate.
În scurt timp, după răcire, a devenit o sursă de apă pentru generaţii întregi de timişoreni. Locuitorii din cartierul Cetate veneau cu sticle pentru a lua apă din fântâna din Piaţa Unirii.
Odată cu refacerea Pieţei Unirii, de la sfâşitul anilor ’80, a fost forată o nouă fântână. Începând de la mijlocul anilor 2000, apa care se poate bea provine dintr-o altă sursă subterană, pentru că nu s-a mai găsit vechea reţea. Aşa se face nu mai are nici mineralizarea puternică dinainte.
„Forajul iniţial s-a aflat lângă Palatul Baroc. Cel nou s-a făcut pe locul actual prin 1987. Era un izvor feruginos şi avea o cantitate mică de dioxid de carbon. Vine din aceeaşi sursă ca apele minerale de la Buziaş sau Pişchia. Unele surse sunt la 600 de metri, altele ajung la 1.000 de metri”, a declarat profesorul Petru Urdea, de la Facultatea de Geografie a Universităţii de Vest din Timişoara.

Prima fântână din Piaţa Unirii, forată în 1894
Timişorenii îşi amintesc că în trecut exista o placă prin care se face cunoscută compoziţia apei şi beneficiile terapeutice.
“Tabla a dispărut de mult. Am un prieten care lua apă de acolo cu regularitate. Avea probleme cu stomacul. Spune că i-a făcut bine apa. După noul foraj, spune că apa nu mai are gustul de dinainte, dar nici efectul asupra sănătăţii sale. Asta spune multe despre noul foraj”, a mai spus Urdea.

Fântâna din Piaţa Unirii când era funcţională FOTO călătorii.ro
Conform spuselor celor de la Primăria Timişoara, nici apa care se poate bea acum nu este apă “din conductă”, ci este tot apă artezică. Fântâna nu mai este însă funcţională de la deschiderea şantierului din Piaţa Unirii.
„De la deschiderea şantierului din Piaţa Unirii, fântâna nu mai funcţioneză. Timişorenii pot sta liniştiţi, pentru că fântâna va fi repornită când lucrările din piaţă se gată”, a declarat Lăcrămioara Condea, de la Departamentul de Comunicare a Primăriei Timişoara.