Institutul Oncologic din Timișoara, gata în 2026? Rafila, pe lista celor care promit spitalul

0
Publicat:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a alăturat unei liste lungi cu miniștri care au promis până acum construcția unui spital regional de oncologie în orașul de pe Bega.

Construcția spitalului din Calea Torontalului a început în 1994 FOTO DSP Timiș
Construcția spitalului din Calea Torontalului a început în 1994 FOTO DSP Timiș


Ministrul Alexandru Rafila s-a aflat vineri, 9 septembrie, într-o vizită la Timișoara, unde a spus că, pentru amenajarea Institutului Oncologic din fonduri alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ar trebui să existe deja documentația.

În iunie 2022, comisia de specialitate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş a recepţionat ultima etapă a serviciilor de actualizare a temei de proiectare şi elaborare a studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii “Institutul Regional de Oncologie Timişoara” de pe Calea Torontalului.

Așa cum Bucureștiul, Iașul și Clujul au asemenea institute, și Timișoara ar trebui să aibă un astfel de institut. Sunt două elemente importante. Sper să implementăm planul național de combaterea cancerului, există o recomandare de dezvoltare a unor astfel de centre de excelențe care să ofere toate serviciile pacienților neoplazici. Este normal să fie în centrele universitare importante. Iar populația arondată trebuie să reprezinte maxim cinci milioane de locuitori la un astfel de centru“, a spus Alexandru Rafila.

Pentru ministrul Sănătății este clar, ca pentru toată lumea, că un al patrulea centru, cel de la Timișoara, este necesar. „Sper ca cei care lucrează la actualizarea fostului studiu de fezabilitate, care a expirat în urmă cu doi ani, să reușească să rezolve acest studiu și să țină cont de realități, și să depună un studiu de fezabilitate care să intre în procedă de evaluare. Impactul cancerului la nivelul global este extrem de mare, este o patologie care din fericire începe să devină tratabilă, cu revenirea la o viață normală, așa că este bine să avem astfel de centre”, a mai spus Rafila.

Studiul de Fezabilitate care a expirat în 2019 avea o valoare de 130 de milioane de lei și chiar pe o creștere de 40 la sută a costurilor, Alexandru Rafila crede că s-ar menține eligibilitatea proiectului.

Alexandru Rafila FOTO Gov.ro
Alexandru Rafila FOTO Gov.ro


Proiectul trebuie să fie gândit, dimensionat, în funcție de nevoi, și să fie realist din punct de vedere al costurilor, așa cum sunt ele în momentul de fată. Vă asigur că Ministerul Sănătății face tot ce poate, în limita resuselor, pentru a sprijini dezvoltarea echilibrată a activității medicale în toate zonele țării”, a mai adăugat Rafila.

În cazul în care lucrurile se vor mișca la fel ca până acum, Timișoara riscă să piardă finanțarea prin PNRR, pentru că termenul în care Institutul Oncologic trebuie să fie finalizat este de patru ani.

Orizontul de finalizare a acestor investiții prin PNRR este un timp de patru ani, 30 iunie 2026. E un timp destul de strâns, o să vedem dacă după ce finalizăm această listă, să găsim o soluție să nu lungim în mod excesiv procedurile de atribuire de proiectare și de construcție, pentru că termenul este scurt, iar interesul e să și terminăm aceste obiective. Trebuie să alegem 25 de proiecte din lista de 49. M-aș bucura ca Timișoara să aibă un proiect pentru Institutul Oncologic care să poată fi evaluat, după care, bineînțeles, având în vedere că vorbim de o patologie prioritară, de interes cel puțin regional, cred că există toate elementele ca acest lucru să se și întâmple”, a explicat Alexandru Rafila.

Spitalul va avea un total de 524 paturi

Variantă aleasă a fost cea de consolidare şi remodelare a clădirii existente, incluzând şi o extindere a acesteia. Conform studiului, spitalul va avea un total de 384 paturi pentru spitalizarea continuă a pacienţilor, la care se adaugă 55 paturi pentru spitalizare de zi, 55 de paturi pentru chirurgie de zi, 20 paturi pentru terapie intensivă şi zece paturi în cadrul Centrului pentru transplant medular şi afereză celule stem, ajungând la un total de 524 paturi.

Proiectul Institutului Oncologic FOTO DSP Timiș
Proiectul Institutului Oncologic FOTO DSP Timiș


Institutul Oncologic ar trebui amplasat la marginea Timişoarei, la ieşirea spre Cenad, pe o suprafaţă de 5,5 hectare, aflată în proprietatea Ministerului Sănătăţii, prin DSP Timiş.

În această zonă a fost demarată, încă din anul 1994, construirea unui Spital Municipal, proiectul fiind abandonat după ridicarea unei părţi din clădire.

Institutul de Oncologie Timişoara urmează să fie un centru de excelenţă în specialitatea oncologie, care va polariza cazurile dificile din regiune şi va adăposti un important sector de cercetare şi inovare în acest domeniu, pentru a oferi pacienţilor acces la cele mai actuale metode de tratament personalizat.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite