Gabriel Drăgoiu a recuperat oboiul de mii de euro după ce i-a fost furat din maşină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul este student la Conservator şi specialist în oboi. Instrumentul are o poveste foarte interesantă, fiind furat şi găsit într-un mod miraculos. Gabriel Drăgoiu s-a născut într-o familie în care muzica este la loc de cinste. Tatăl tânărului este un muzician adevărat, fiind dirijor şi compozitor.

Profil:

Născut: 1 iunie 1988, Timişoara
Studii: Student Conservator
Carieră: Cântă la 8 instrumente
Familie: Necăsătorit

Gabriel Drăgoiu s-a născut într-o familie în care muzica este la loc de cinste. Tatăl tânărului este un muzician adevărat, fiind dirijor şi compozitor. Pe acest fond, familia Drăgoiu a primit un pian cadou, iar o cunoştinţă i-a îndrumat pe cei mici să meargă la şcoala de muzică.

„Aşa am ajuns la pian în clasa a IV-a, mai întâi fratele meu, iar apoi eu”, povesteşte Gabriel. Profesorul de oboi Gheorghe Chiculiţă l-a descoperit pe Gabi şi a văzut în el un potenţial puternic. „Încă de când eram în clasele mici, domnul profesor m-a încurajat să merg la oboi şi aşa m-am lăsat convins şi am mers. Apoi am învăţat să cânt la cornul englez, care seamănă cu oboiul, iar la celelalte am învăţat din pasiune”, a mai spus tânărul.
Acum, Gabi este oboist la Filarmonică, unde a ajuns îndrumat şi încurajat de profesoara sa Voichiţa Popa, despre care are numai cuvinte de laudă. Ţ

Preţul unui oboi

Când vorbeşte despre oboi, faţa tânărului se luminează. „Face parte din familia instrumentelor de suflat din lemn. Este unul din cele mai grele instrumente de suflat, în special prin faptul că trebuie să ai o respiraţie specifică”, a spus Gabriel Drăgoiu. „Are însă un sunet de o putere de expresie foarte mare. Lemnul de abanos este important să fie cu o fibră densă, iar mecanismele să fie bine puse la punct”, a mai arătat Gabi. Un oboi profesional, cum este şi al lui Gabi, costă între 6.000 şi 8.000 de euro. Tânărul a trecut de la agonie la extaz când i-a fost spartă maşina şi i-a fost furat oboiul. „A fost un şoc, fiind conştient de valoarea sentimentală, dar şi financiară a oboiului”, a spus Gabi.

Oboiul furat şi recuperat

În seara în care a rămas fără instrument, şocul a fost atât de mare încât noaptea a fost una foarte grea. Liniştea a venit abia dimineaţa, când tânărul creştin a citit Biblia. „Obişnuiesc să citesc în fiecare zi câte un psalm. Ajunsesem la Psalmul 76, unde spune într-unul din versete că Dumnezeu este mai măreţ, mai puternic decât munţii răpitorilor. Asta m-a liniştit”, a povestit Gabi. Rămas fără instrument, Gabi a hotărât să plece cu tatăl său în Italia pentru a cumpăra un alt oboi. Înainite de graniţa cu Italia, poliţiştii l-au sunat pe tânăr şi l-au anunţat că i-au găsit oboiul în urma unei acţiuni pe linie Rutieră. „Am tras pe dreapta, am mulţumit lui Dumnezeu şi am plâns de bucurie. Ţin să le mulţumesc poliţiştilor de la Departamentul Furturi din Auto care au dat dovadă de profesionalism”, a mai povestit tânărul.

Întrebări şi răspunsuri


Ce înseamnă muzica pentru tine?
Pentru mine muzica este expresia a ceea ce simţi. Muzica este mai mult decât nişte sunete aranjate în ordine. Este important să te facă să simţi ceva, atât cât o interpretezi, cât şi când o asculţi, iar când compui cu atât mai mult.

Convinge-l pe un copil pasionat de muzică să aleagă oboiul.
Tot ce pot să spun este că oboiul este un instrument foarte frumos, dar toate lucrurile frumoase sunt şi dificile. Eforturile sunt însă răsplătite din plin, ai parte de sentimente aparte.

Ce-i place
„Îmi place deseori să mă opresc pentru câteva clipe, să privesc cerul, îndeosebi noaptea, când e plin de stele, pentru că de câte ori privesc spre imensitatea cerului, îmi aduc aminte cât de mic sunt eu, ca om, dar şi cât de mare este Dumnezeu”, a spus Gabi.

Ce nu-i place
„Nu-mi place minciuna, nesinceritatea ca mod de viaţă. De asemenea, nu îmi place pervertirea sistemului de valori. Trăim într-o societate în care de multe ori sunt apreciate nonvalorile”, a mai spus tânărul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite