FOTOREPORTAJ Americanii au sărbătorit Ziua Americii cu mici lângă lacul Surduc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 50 de americani se află în aceste zile în Timiş. O parte dintre ei participă la ridicarea unor capele pentru rugăciuni. Alt grup organizează o tabără de baschet la Surduc, unde sunt aşteptaţi peste 100 de tineri din toată ţara. Toţi americanii şi-au dat ieri întâlnire la Surduc, unde au luat prânzul, bogat în mititei, mâncare de care nu au parte în Statele Unite.

Legăturile dintre români şi americani s-au consolidat de-a lungul timpului. În Banat, americanii au început să vină tot mai mulţi imediat după Revoluţie, când au şi început o serie de proiecte.

Mai citiţi şi: De 4 Iulie militarii americani au ieşit în Mamaia

Contribuţia americanilor s-a resimţit din plin în comunităţile evanghelice, unde s-au finanţat proiecte importante. Un astfel de proiect este Centrul de Studii Biblice de la Surduc, ridicat cu sprijin important de la americani. Aici s-au adunat ieri cei 50 de americani veniţi în Banat. Românii le-au pregătit americanilor o masă-surpriză din care nu au lipsit micii pe care americanii îi mănâncă doar aici. Din grupul de americani, cel mai mare mâncător de mici este Eric Fields. VEZI GALERIE FOTO



Acesta are 23 de ani şi aproape doi metri. Eric a venit pentru prima dată în România acum cinci ani şi atunci a mâncat prima dată mici româneşti. „Îmi plac foarte mult. Atunci când nu mi-e foame mănânc 10 mici. Dacă mi-e foame mănânc mai mult”, a spus tânărul. Acesta este student la Aer Condiţionat şi Încălzire, dar este pasionat de baschet, pe care l-a practicat în liceu. În România a venit să-i înveţe pe copii să joace baschet, dar şi să-i înveţe cum să se păzească de tutun sau droguri.

Sărbătoarea familiei româno-americane




Liz Duley (stânga) şi Donald McLauley (dreapta) sunt alţi americani pe care Ziua Independenţei i-a găsit la Surduc. „Sunt foarte buni micii”, a ţinut să precizeze Donald, care vine în România din 1992. Acesta este preşedintele Romania Chapel Project, fundaţie care a construit în toată România 104 case de rugăciune. Ultima, aflată acum în lucru, este în localitatea timişeană Ohaba Lungă. Proiectul prevede că biserica trebuie finalizată într-o săptămână. „Vrem să facem un loc în care oamenii să aibă un loc în care să se închine. Prima dată când am venit în România am observat că oamenii se adună în case. Prima biserică a fost construită în 1995, la Vlădeni lângă Suceava”, a spus Donald. În anii în care a venit în România, americanul a învăţat şi să vorbească româneşte. „Micii sunt foarte buni. Ne plac”, a spus acesta. Liz Duley a mărturisit că americanii obişnuiesc de 4 iulie să fie cu familia. „Noi avem picnic cu familia de sărbătoarea aceasta. Suntem bucuroşi că avem o ţară liberă. Ne aducem aminte de cei care au murit pentru libertatea ţării noastre. Este o zi a familiei, când se adună şi se gândeşte la libertatea ţării”, a spus Liz Duley.

A patra sărbătoare în România



Steve Wright este antrenor de baschet în Kentucky şi a venit la Surduc pentru tabăra de baschet. Acesta vine de ani de zile în România, fiind a patra oară când Ziua Americii îl găseşte în Banat. „Prima dată a fost impresionant. Românii ne-au pregătit o petrecere-surpriză foarte mare”, şi-a amintit Steve. Acesta a spus că este bucuros să sărbătorească Ziua Independenţei în România pentru că dincolo de aprecierea faţă de prietenii săi de aici, apreciază România ca ţară. „Pentru noi este specială prietenia dintre cele două ţări. Spre exemplu România este una din ţările care susţine America în războiul din Irak”, a spus antrenorul. Acesta a mărturisit că problemele financiare se resimt şi în America, dar nu renunţă la taberele de baschet de la Surduc, la care merg sute de tineri. „Oamenii spun de ani de zile că nu vom avea bani să venim din cauza economiei. Credinţa noastră este că Dumnezeu se îngrijeşte în fiecare an să avem ce trebuie. Oamenii în America sunt speriaţi din cauza banilor, dar noi am primit aceleaşi donaţii pe care le-am primit şi anul trecut. Oricât le-ar fi de greu, creştinii din America vor tăia în bugetul lor alte cheltuieli, dar vor susţine astfel de proiecte”, a mai spus Steve.


image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite