FOTO VIDEO Primul club de jazz din România post-revoluţionară s-a transformat în pistă de biciclete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Butoi, fostul administrator al clubului Pod16, recital de jazz in fosta locatie FOTO Liviu Tulbure
Liviu Butoi, fostul administrator al clubului Pod16, recital de jazz in fosta locatie FOTO Liviu Tulbure

“Pod 16” din Timişoara a fost promul club de jazz care s-a deschis după Revoluţia din 1989 în România. Pe locul unde altădată se asculta jazz trece pista de biciclete de pe malul Begăi.

Localul s-a deschis în 1991, chiar sub podul de la Maria. Iniţiativa i-a aparţinut lui Puba Hromadka, muzician timişorean care a fugit în 1977 în Germania, după un concert susţinut cu filarmonica, la Belgrad. Hromadka a lăsat clubul în administrate unui alt jazzman timişorean, Liviu Butoi.

Percuţionistul Puba Hromadka a făcut parte din cei care au pus bazele festivalului de Jazz de la Gărâna, alături de Paul Weiner, Gigi Tăuş şi Liviu Butoi. „Am spus mereu că am două statui în România. Una de nămol, la Pod 16, dar o spală apa şi nu se vede, şi una de paie la Gărâna, dar i-au dat foc să nu se mai ştie de ea”, a spus Puba Hromadka, într-un interviu pentru Adevărul.

Perioada de glorie a clubului apus la începutul anilor 2000. Au fost ani în care au avut loc concerte extraordinare la “Pod 16”. Au cântat acolo toţi marii muzicieni de jazz din România, în frunte cu Johnny Răducanu, şi din diasporă, dar şi mulţi invitaţi din străinătate.

Nostalgicii îşi amintesc cu plăcere de vremurile în care aici putea să bea cel mai bun vin fiert din oraş. 

Johnny Răducanu în concert la Pod 16. Fotografie din 1994. FOTO Liviu Butoi

Club Pod 16

În anii 2000, clubul a avut mai mulţi proprietari care au încercat să îi schimbe destinaţia. A fost club de house, apoi rock, iar pe a  devenit adăpost pentru boschetari.

Localul în a fost închis la începutul anului 2011, iar apoi a fost demolat în cadrul unui proiect european demarat de primărie. Noul Plan Urbanistic Zonal prevede ca toată faleza să fie redată circulaţiei pietonale, astfel că acum aici se află şi pista de biciclete care traversează oraşul pe malul Begăi. 





Citiţi şi:

FOTO Nonconformista pistă de biciclete de pe malul Begăi naşte pasiuni în rândul timişorenilor conservatori

Club Pod 16
Club Pod 16
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite