FOTO Timişoara s-a lansat oficial în drumul spre Capitală Europeană a Culturii din 2021

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Balkan Union with Csaba Toth Bagi

Pentru a marca evenimentul, municipalitatea a organizat două evenimente majore: concertul cu Phoenix şi invitaţii săi, din Piaţa Victoriei, şi spectacolul susţinut la Operă de “Balkan Union with Csaba Toth Bagi, Mike Stern & Trilok Gurtu

Timişoara s-a lansat pe un drum care ar putea să-i schimbe destinul pentru ultimii ani. Iniţiativa de a candida pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii ar trebui să motiveze autorităţile şi timişorenii să iasă din amorţeală. Să pună umărul la stoparea degrării fizică şi morale ale oraşului, cu clădiri de patrimoniu lăsate în paragină, monumente istorice uitate, cu puţine evenimente culturale de mare valoare.

Nu întâmplător a fost aleasă data 20 decembrie ca momentul zero, aceasta fiind ziua în care, acum 23 de ani, Timişoara se declara primul oraş liber de comunism. Aşa se face că evenimentele au demarat cu inaugurarea segmentului din Zidul Berlinului, primit de Memorialul Revoluţiei. A urmat semnarea Cartei de susţinere a candidaturii Timişoare la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, din Sala de Consiliu.

Concerte de mare calitate

Pentru timişoreni a urmat un super concert Phoenix, care a aniversat alături de bănăţeni 50 de ani de la înfiinţare. Deşi nu au fost mai mult de 2.000 de spectatori, care au avut de înfruntat un frig pătrunzător, se poate spune că a fost unul din rarele concerte Phoenix în care Nicu Covaci a fost mulţumit de sonorizare. A fost un concert care s-a auzit perfect. Pe scena din Piaţa Victoriei au mai urcat Grigore Leşe şi Gheorghe Zanfir, cât şi numeroşi invitaţi din partea celor de la Phoienix. 

Pentru invitaţii evenimentului de lasare a Timişoarei pe drumul spre Capitala Europeană a Culturii, a avut loc un spectacol de cea mai bună calitate, susţinut de “Balkan Union with Csaba Toth Bagi, Mike Stern & Trilok Gurtu”.

Plusuri şi multe minusuri

Înainte de acest concert, Nicolae Robu a urcat pe scenă şi a ţinut să sublieneze calităţile Timişoarei, cu care intră în lupta pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

“Sunt multe valenţele oraşului care cred că îl îndreptăţesc să aibă o asemenea aspiraţie. Timişoara este un oraş al multiculturalităţii, al multietnicităţii, al multiconfesionalităţii, al diversităţii în general. În acest areal s-au cumulat în lungul istoriei valori aduse de fiecare grup cu specificitatea sa. În acest oraş oamenii au trăit în toleranţă deplină unii faţă de alţii, respectându-şi diferenţele şi apreciindu-şi fiecare celuilalt tot ce avea. Dincolo de aceste valori ale oraşului, Timişoara este un centru cultural puternic cu o agendă culturală importantă. Instituţiile culturale ale oraşului nu sunt puţine şi sunt de valoare apreciabilă. Timişoara este unul dintre cele mai mari centre univesitare din România şi totodată un centru universitar cu o bună recunoaştere internaţională. Timişoara este un puternic centru economic”, a declarat Nicolae Robu.

Primarula ţinut să recunoască în faţa oaspeţilor că Timişoara are şi multe puncte slabe, care îl trag înapoi. 

“Acest patrimoniu de clădiri istorice trebuie reabilitat pentru că starea în care aceste minunate clădiri se află nu ne poate face mulţumiţi şi în niciun caz nu ne onorează. Infrastructura urbanistică a oraşului este una care nu mai corespunde standardelor actuale şi ea trebuie modernizată de urgenţă. Noi, toţi cei care am hotărât să asumăm această candidatură, suntem conştienţi de câte avem de făcut pentru ca această candidatură să se finalizeze printr-o reuşită. Va trebui ca în 2013 deja şi apoi în toţi anii care urmează agenda culturală să devină mult mai bogată şi formată din evenimente mult mai consistente, de mult mai mare sonoritate decât cele de până acum”, a mai spus Robu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite