FOTO Ştrandul termal din vestul ţării care a devenit cunoscut pentru băile de la miezul nopţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştrandul termal de la Sânmihaiu German FOTO Facebook
Ştrandul termal de la Sânmihaiu German FOTO Facebook

Satul Sânmihaiul German, aflat la o aruncătură de băţ de Timişoara, este cunoscut pentru ştrandul său cu apă termală. vara, ştrandul este deschis până la ora 2 noaptea, iar în timpul iernii până la ora 1.

În 1977, la Sânmihaiu German, în timpul sondării teritoriului în căutarea unor puţuri de petrol, au fost descoperite ape termale. Sursa apelor este la peste 2.400 metri adâncime. Conform studiilor ştiinţifice efectuate, aceste ape, deosebit de fierbinţi, sunt benefice afecţiunilor reumatice, însă sunt contraindicate persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, datorită temperaturilor ridicate. Problema s-a rezolvat în timp prin moderarea temperaturii.

Regimul comunist de atunci a realizat un ştrand comunal, unde mergeau sătenii cu gândul că se pot vindeca de reumatism şi alte afecţiuni. Renumele apelor termale de la Sânmihai s-a răspândit repede.

Având în vedere distanţa scurtă, este la 13 kilometri, a început să fie frecventat şi de timişoreni. A devenit cunoscut după Revoluţie mai ales pentru că se putea face baie şi noaptea. Vara, ştrandul de la Sânmihaiu German este deschis până la ora 2 noaptea, iarna până la ora 1.

Ştrandul termal de la Sânmihaiu German

Bazin acoperit pe timpul iernii
 

Ştrandul a intrat în concesiunea unei firme private, care a construit o veritabilă zonă de agrement, cu trei bazine exterioare, un bazin acoperit, restaurant (cu o capacitate de 50 de locuri) şi căsuţe de vacanţă. Cele 17 căbănuţe care au capacitate de două şi patru locuri se închiriază doar pe perioada de vară.

Din anul 2002 s-a deschis şi bazinul acoperit. Începând din octombrie, ştrandurile exterioare se închis, dar rămâne în funcţiune bazinul acoperit. Acesta funcţionează de marţi până vineri între orele 15-01, iar sâmbătă şi duminică între orele 13.00-00. Luni este închis.

Conform informaţiilor de pe pagina de Facebook, temperatura apei este de 36 grade Celsius. Pentru o mai bună recuperare, există şi personal calificat la care se poate apela pentru servicii de masaj. 

Ştrandul termal de la Sânmihaiu German

La ştrandul termal din Sânmihaiu German preţul biletului este 10 lei pentru adulţi si 5 lei la copii.


Beneficiile apei termale

La ieşire, apa are temperatura de 66 de grade Celsius, însă în bazine, apa îşi păstrează o temperatură medie de 36 de grade Celsius. Aburii încărcaţi cu minerale au proprietăţi relaxante, iar apa este benefică afecţiunilor de reumatism şi traumatisme neurologice periferice. De asemenea, este pură din punct de vedere bacteriologic, este bogată în oligoelemente şi siliciu, şi are un conţinut scăzut de săruri minerale. 

Ştrandul termal de la Sânmihaiu German

Printre primele sate colonizate cu germani
 

Satul Sânmihaiu German (care aparţine de comuna Sanmihaiu Roman) a fost unul dintre primele aşezări din Banat colonizate după cucerirea Banatului de către Imperiul Hapsburgic. Primele colonizări cu populaţii germane au avut loc la 1717, al doilea val de colonişti la 1808. Actuala aşezare s-a format pe ruinele satului Sillach. Ulterior localitatea a luat numele de Deutschsanktmichael, echivalentul german al numelui actual.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite