FOTO "Scorpionii galbeni" au raportat “misiune îndeplinită!” pentru operaţiunea din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Militarii Batalionului “Scorpionii galbeni”  au fost primiţi în Piaţa Victoriei de Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa. Singura neplăcere din Afganistan a fost un accident de circulaţie soldat cu rînirea a patru militari

Cei peste 500 de soldaţi din Batalionul “Scorpionii galbeni” au încheiat misiunea din Afganistan. Timp de şase luni, românii au asigurat, sub conducerea ISAF, un climat de siguranţă în timpul preluării responsabilităţilor de către forţele de securitate afgane în provincial Zabul.

“Este un moment de bucurie că ne-am întors acasă. Misiuna a fost dusă la bun sfârşit. Am securizat aria de operaţii repartizat batalionului şi am executat misiuni în parteneriat cu forţele de securitate afgane. Am pregătit şi transferat către Guvernul Afgan patru baze militare la termenele stabilite. Am colaborat bine cu partenerii de coaliţie”, a declarat Cristian Dan, comandantul Batalionului “Scorpionii galbeni”.

În misinea din Afganistan a existat un singur incident major în care au fost implicaţi soldaţii români. Este vorba de un accident de circulaţie a unui vehicul militar, care s-a răsturnat.

Patru militari au fost răniţi, însă vieţile lor nu au fost puse în pericol.

“Teatrul de operaţiuni din Afganistan este unul din cele mai periculoase din lume. Dar am reacţionat pe măsura instrucţiunilor de acasă, pentru ca protecţia să fie pusă pe primul plan”, a mai spu Dan.

“Am încercat să asigurăm un climat de siguranţă propice. Au fost situaţii complexe, dar am făcut faţă. Ne-am pregătit foarte bine pentru această misiune. Am fost atacuri asupra patrulelor, descoperiri de dispositive improvizate, dar militarii s-au adaptat şi au executat ce trebuie. A fost prima misiune pentru mine”, a declarat Gheorghe Valentin, din cadrul Batalionului "Scorpionii galbeni".

Urmează o misiune în Mali

În operaţiunea din Afganistan s-au înrolat ca voluntari 514 militari, care au avut, pe lângă salariu, câte 71 de euro pe zi. Militarii Batalionului “Scorpionii galbeni”  au fost primiţi în Piaţa Victoriei de Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

“Când au plecat soldaţii în misiune le-am dat un ordin verbal, dar şi unul de suflet. Le-am ordonat să se întoarcă cu bine acasă. Conducerea armatei şi România apreciază eforturile pe care ei le-au făcut în teatrele de operaţiuni, pentru a asigura, alături de ţările NATO, securitatea mondială. Vreau să mulţumesc şi armatei Statelor Unite care ne sprijină în mod deosebit, legat de dotare şi mijloacele de luptă pe care le pun la dispoziţie, încânt militarii români să aibă parte de tehnică modernă”, a spus Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale.

Duşa a declarat că armata română continua să prticipe la operaţiuni militare şi în perioada următoare.

“Am primit asigurări de la Guvernul României că după cinci ani de scădere a bugetului armatei vom avea parte de fonduri mai mari în vederea modernizării şi dotării armatei române. Vom face eforturi să asigurăm toate condiţiile pentru militarii români care continuă misiunile în teatrele de operaţiuni. Acum va urma o misiune chiar în Mali”, a mai spus Mircea Duşa.

Misiunile “Scorpionilor Galben”

Batalionul “Scorpionii Galbeni” a participat din 2005 în coace la numeroase misiuni de menţinere a păcii în Afganistan, Irak şi Kosovo.

În anul 2005, un detaşament al acestui batalion a participat, alături de „Scorpionii Roşii” americani, în Afganistan, la o misiune de asigurare a primei etape a alegerilor parlamentare. În urma acestei misiuni şi-au câştigat renumele de „Scorpionii Galbeni”.
 
Ultima misiune a "scorpionilor" s-a încheiat pe 8 martie 2011, când militarii s-au întors din Kosovo.

Misiunile au adus şi pierderi: în septembrie 2007, Ioan Groşaru, de 35 de ani, şi-a pierdut viaţa în urma unui atentat terrorist, alţii cinci militari fiind răniţi.

În septembrie 2008, locotenentul-colonel Augustin Nicuşor Pegulescu, comandantul batalionului, a fost grav rănit în Afganistan, ofiţerul perzându-şi un picior.

Citiţi şi:

Patru militari din batalionul “Yellow Scorpions” din Timişoara au fost răniţi în Afganistan

FOTO “Scorpionii galbeni” pleacă în cel mai periculos loc din lume. Ministrul Duşa vrea mai mulţi bani la Armată

FOTO “Scorpionii galbeni” au stat la poveşti cu elevii unei şcoli din Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite