FOTO Primarul Timişoarei, uluit de transformarea Cazarmei Vienei. Robu s-a lăsat prins în joc la una dintre instalaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robu la Cazarma Vienei FOTO Ştefan Both
Robu la Cazarma Vienei FOTO Ştefan Both

De transformările care au avut loc la Cazarma Vienei a fost curios şi primarul Nicolae Robu, care a reuşit să ajungă să viziteze locaţia.

Bienala de artă de la Timişoara, Art Encounters a adus în prin plan Cazarma Vienei, o clădire din buricul târgului, lăsată în paragină de foarte mulţi ani.

De transformările care au avut loc aici a fost curios şi primarul Nicolae Robu, care a reuşit să ajungă să viziteze cazarma. 

Robu a făcut un tur al galeriilor, însoţit de Ovidiu Şandor, iniţiatorul Art Art Encounters, şi Sorina Jecza, directoarea galeriei Jecza. De altfel, fiul ei, Andrei Jecza, a fost cel care a venit cu ideea de discuta cu proprietara clădirii pentru a transforma cazarma într-o galerie de artă vie

Robu la Cazarma Vienei FOTO Ştefan Both


 

Robu a rămas uluit de amenajările celor 11 galerii importamte din ţară, invitate să îşi expună aici lucrările de artă. Mai mult, primarul a ţinut să intre într-o joacă propusă de una din instalaţii. Acesta a trebuit să rupă o petală de trandafir, să o aşeze într-un loc pe un perete, să atingă un perete albastru, apoi să privească pe un geam şi să spună o dorinţă. 

Robu la Cazarma Vienei FOTO Ştefan Both

Cazarma Vienei a fost construită în 1752, însă avea să fie grav avariată în timpul revoluţiei din 1849, astfel că a trebuit refăcut. Între 1850-1860 s-a ridicat o nouă cazarmă cu trei niveluri – parter şi două etaje, cu plan în formă de U, cu deschidere spre fosta poartă a Vienei, acum Piaţa Mărăşeşti. A primit numele de Cazarma "Franz Joseph". În 1923, aici a funcţionat Şcoala Militară de Artilerie.

Robu la Cazarma Vienei FOTO Ştefan Both

Clădirea a fost cumpărată Mioara Simcelescu, o femeie de afaceri din Timişoara, care a vândut-o apoi cu 16 milioane de euro unei firme din Lituania, care intenţiona să investească câteva milioane de euro într-un hotel de lux. Criza financiară i-a lovit pe lituanieni, care au ajus să revândă imobilul Mioarei Simcelescu, cu aproximativ 12 milioane de euro. S-a realizat un concept futurist, care includea şi un mall, însă totul a fost abandonat, proiectul nefiind acceptat de municipalitate având în vedere că este vorba de un monument istoric. 

image

Citiţi şi:

Peste 8.000 de vizitatori în primele 10 zile de Art Encounters din Timişoara

Artă de mare clasă la Halele Timco din Timişoara. Cel mai mare festival de artă din România este în plină desfăşurare

Transformarea uluitoare a Cazarmei Vienei din Timişoara. Capitala Banatului a devenit pentru o lună de zile o uriaşă galerie de artă

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite