FOTO Povestea fabricii de mobilă de la Dudeştii Noi care a cucerit Europa şi ţările arabe cu canapelele ei
0Când alte firme se închid sau ajung în insolvenţă, compania timişeană Rus Savitar creşte spectaculos şi se extinde exponenţial pe piaţa românească şi cea străină. Societatea reuşeşte în timp de criză să se laude cu o creştere a cifrei de afaceri de 28 de procente. Acum operează trei fabrici şi cifre de afaceri de sute de milioane de lei.
A pornit în 1994 vânzând mobilă, zece ani mai târziu deschidea prima unitate de producţie şi acum e unul dintre liderii de pe piaţă. Cunoscută mai ales timişorenilor, Rus Savitar era distribuitor şi importator, iar acum vinde canapele şi mobilă făcute la fabrica situată la 12 kilometri de Timişoara, la Dudeştii Noi, la arabi şi în ţările vestice.
Cristian Rusu a luat decizia să înceapă producţia de mobilier de abia când a ajuns să vândă 250 de camioane de mobilă pe lună. „Am zis: de ce să le dau altora banii când pot eu să fac mobilierul?”, ne-a declarat Cristian Rusu, conducătorul afacerii. De la un mic magazin a ajuns să opereze o fabrică ce ocupă câteva mii de metri pătraţi, dotată cu aparatura cea mai bună din Europa şi cu aproape 800 de angajaţi, dar şi reţea de numeroase magazine de mari dimensiuni în întreaga ţară.
„E adevărat că am prins o perioadă bună, cu vânzări mari. Noi am început în 1994 cu acel magazin în Dumbrăviţa (n.r. localitate periurbană aflată la un kilometru de Timişoara), acuşi face 20 de ani. Ştiţi când am luat decizia de a începe producţia? Când am ajuns să vindem 250 de camioane de mobilă de import. Şi atunci am zis: dar câţi bani le dau eu la ăştia de afară, cât le bag în buzunar? 250 de camioane faci cam 80 90 de seturi de mobilier de camion, deci vindeam cam 20 şi ceva de mii de seturi de mobilier. Atunci m-am gândit că aş putea face acest lucru eu. Deja aveam zece ani de experienţă, am mers foarte bine pe partea de distribuţie, au venit şi resursele necesare, chiar trebuia încercat. Noi am deschis producţia în 2004 şi pot să vă spun că lucram cu 67 de oameni. Astăzi suntem cam 750 de oameni doar pe Rus Savitar”, ne-a declarat Cristian Rusu, proprietarul afacerii cu mobilier.

Investiţii în plină criză
De curând, a fost inaugurată fabrica având numărul 3, toate în aceiaşi locaţie. „Existau deja cea de mobilă modernă, fabrica de canapele şi mai este una ce face mobilier mai din clasa mediu spre lux. Din valoarea totală a afacerii 15% pleacă la export. Această cifră a fost făcută până acum din produsele de mobilier corp pentru că fabrica de canapele nu exista. Cele 2000 de bucăţi pe care le produceam erau greu de distribuit, mai ales pe piaţa internă, şi mergeau mai puţin la export. Lucrând deja cu acei parteneri cu care aveam deja contracte, având cereri şi pentru canapele, am investit. Noi aveam fabrica, dar nu capacitatea necesară. În acel momemt livram ceva pe export, dar puţin pentru că aveam deja contractele pe intern. Această investiţie a venit ca şi ceva normal pentru a satisface cererea partenerilor noştri”, spune Rusu.
Au fost 23 de milioane de lei, bani băgaţi în noua unitate. Pentru majoritatea, o asemenea sumă e de domeniul fantasticului, mai ales pe timp de criză. A fost greu de luat decizia efectuării investiţiei? „Nu am gândit mult. Ştiam exact ceea ce fac. 11 milioane de lei a costat fabrica de mobilă, şi am deschis-o în 2009 tot în criză. Noi am avut un avantaj. Din 1994 până în 2004 am fost cei mai mari importatori pe piaţa de mobilă din România. Aveam o reţea, aveam produsele implementate, ştiam ce se vinde, cât se vinde, era doar o decizie de a le produce. Ştiam exact ce trebuie să producem, câte bucăţi, în ce preţ, ce culori, pentru noi a fost greu doar de implimentat întregul flux. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la fabrica de canapele. A fost deschisă în 2011, avea 100 de oameni, foarte puţini, după care în momentul în care am implementat pe piaţă produsele am ştiut că vor merge, au venit şi cerinţele de pe export. Decizia de a investi era un pas normal, deoarece capacitatea fabricii noastre, inclusiv dacă lucram trei schimburi nu puteam satisface cererea pe care în momentul de faţă de actualii parteneri, fără a ne gândi la noi partenr. N-a fost nimic complicat”, spune Cristian Rusu.

Şeful companiei spune că nu urmăreşte în mod special exportul, către care îndreaptă aproximativ 35% din producţie. Când creşti prea mult pe un singur partener, în timp acesta poate impune anumite decizii, ceea ce nu e neapărat benefic pentru producător: „Credeţi-mă e mult mai uşor să lucrezi cu un client actual, să îl convingi să crească comenzile, dar pe termen lung nu e neapărat cea mai bună soluţie”
Cât de greu e să vinzi un produs românesc la un client extern
„Depinde de client”, spune Rusu. „Dacă vrei să vinzi un produs unui partener din Germania destul de greu. Nu suntem priviţi ca un partener de mâna a doua din punct de vedere al calităţii, suntem comparaţi foarte mult cu Asia, ei au impresia că piaţa românească trebuie să fie ca şi cea din China sau Vietnamul. Deşi sunt numeroase fabrici care sunt competitive, totuşi aşteptările lor sunt undeva jos. Sunt şi fabrici care vând mobilier mai scump, dar nu modern, din lemn sculptat. La noi se apelează pentru mobilierul promoţional, la cel pentru magazinele de discounteri”, mai spune patronul afacerii.
Cât de importantă este piaţa arabă
Această destinaţi e în continuă expansiune. Dacă în Europa de vest lucrurile sunt deja aşezate, în ţările arabe se lucrează foarte mult, se construiesc oraşe. „Am fost în Irak şi am văzut oraşe de 30.000 de case la roşu, nu vezi aşa ceva în Europa. Vezi un cartier, dar nicidecum un oraş. Este o poitică agresivă de a aduce oamenii din mediul rural în mediul rural. Ei primesc facilităţi, aceşti oameni au nevoie de locuinţe. Comparaţi cu România anilor 70. E o piaţă unde se lucrează diferit, aici mergi pe proiect nu e vorba de un magazin,. Se licitează partea de amenajare, de electrocanice, de mobilier. Mare parte din investiţie e susţinută de guvern. E şi normal ca noi să căutăm pieţe”, a mai spus Cristian Rusu. Rus Savitar vinde acum în Belgia, Olanda Franţa. Elveţia, Anglia, dar şi Bulgaria Slovenia, Slovacia, Cehia. Urmează Japonia cu canapele, Irak Qatar şi Emiratele Arabe.

Creştere de 28 de procente a cifrei de afaceri
Pentru majoritatea firmelor această valoare e ceva enorm. „Este şi nu prea. S-a investit mult, s-a livat mult. Pe intern noi ne-am deschis o reţea de magazine, numai anul trecut am deschis şase magazine, anul acesta se mai deschid cinci sau şase.pe intern piaţa întotdeauna creşte când tu ai un nou punct de lucru. Trebuia să fie o asemenea creştere pentru că a crescut şi nivelul de costuri. Doar pe Rus Savitar sunt 230 de angajaţi. Pe Casa Rusu sunt încă 140. Faţă de 2012 ne apropiem de o creştere de 400 de oameni. Cifra de afaceri cu care am închis 2013 a fost de 128 de milioane de lei”, explică Rusu.