FOTO O centrală termică a fost transformată în hotel de "lux" pentru boschetari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oaspeţii adăpostului primesc un ceai cald
Oaspeţii adăpostului primesc un ceai cald

Pe lângă adăposturile de la Fundaţia Timişoara 89 şi cel al Caritasului, „homelessi”  din Timişoara „homelessi” pot găsi un pat călduros într-o centrală termică din cartierul Circumvalaţiunii

Pentru a supravieţuii frigului, municipalitatea a găsit o soluţie inedită de a-i adăposti pe oamenii fără locuinţă. Iarna nu dă semne că vrea să plece, iar meteorologii anunţă pentru săptămâna viitoare temperaturi care vor coborî până la minus opt grade Celsius. La aşa frig, nici câinii nu supravieţuiesc fără un adăpost, darămite un om. 
 

Aşa a fost transformată o centrală termică în adăpost pentru boschetari. O dată cu modernizarea sistemului de încălzite, în construcţia în care se află centrala termică a rămas un spaţiu liber, care a fost compartimentat şi unde s-au adus 34 de paturi. 


Oaspeţii "hotelului" sunt oamenii care alcătuiesc "talpa ţării". De la sărmanii care caută şi mănâncă prin gunoaie, la cei care cerşesc prin intersecţii, ori prestează diferite munci ca zilieri.


 „E bine aici. Nu am unde să dorm şi afară îngheţ. Eu am venit din Craiova să caut de lucru. Mai ajut oamenii să care marfă în pieţe. Nu sunt mulţi bani”, a declarat Vasile, unul din locatarii centralei termice din Circumvalaţiunii.


„Eu am venit din judeţul Satu Mare. Nu am unde să stau. Trăiesc din mila oamenilor, cerşesc, caut prin gunoiae. Asta e”, afirmă Tică, un alt locuitor din centrală.


„Eu lucrez cu animale, mă duc pe la ciobani, dar pe frigul cine îţi dă de lucru. De aia am venit aici. Măcar am un pat şi e cald”, a spus şi Marian, care spune că e originar dintr-un sat din Oltenia. 


Mâncare şi ceai cald


Oamenii străzii sunt păziţi în permanenţă de agenţii de la Poliţia Comunitară, care şi-au făcut un birou de primire în compartimentul cu ţevi şi instalaţii. Nici nu ar putea să stea cu „boschetarii”, având în vedere mirosul oribil din camera lor. De fiecare dată cânt intră la ei, poliţiştii îşi pun o masca pe faţă.


Toţi cei care vin în adăpost trebuie să fie înregistraţi de poliţiştii locali. Dacă ziua centrala nu este plină, noaptea aceasta devine neîncăpătoare. Iniţial programul era de la ora 17 până la opt dimineaţa. Acum însă este deschis non-stop.


Dorm şi câte trei persoane într-un pat. Sunt oameni necăjiţi, care lucrează cu ziua, ori cerşesc sau caută prin gunoaie. 


„Centrala a funcţionat ca adăpost şi anul trecut. Dara cum s-a ajuns să fie şi 50 de persoane. Nu poţi să laşi oamenii să îngheţe pe stradă. Unii vin singuri, alţii sunt aduşi. Ei fac parte din categoria persoanelor străzii care sunt prinşi de poliţiştii comunitari, trimişi la domiciliile de unde provin, dar care revin la Timişoara”, a spus Dana Seracin, purtător cu cuvânt la Poliţia Locală.  


Diferite asociaţii se ocupă ca oamenii străzii să aibe mâncare şi ceai cald. Există însă şi câteva condiţii care trebuiesc respectate de „chiriaşi”. Este interzis intrarea cu alcool, cu aurolac sau în stare de ebrietate. Cei care fac scandal nu vor mai fi primiţi. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite