FOTO Excepţionala realizare a arhitectului-minune Szekely Laszlo străluceşte din nou în Piaţa Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicariatul Sârbesc din Piaţa Unirii FOTO Ştefan Both
Vicariatul Sârbesc din Piaţa Unirii FOTO Ştefan Both

Faţada emblematicei clădiri a Vicariatului Sârbesc din Piaţa Unirii a fost terminată. Muncitorii au înlăturat schelele iar superba clădire proiectată de arhitectul Szekely Laszlo, în 1904.

Una dintre cele mai frumoase clădiri din Timişoara, Palatul episcopal sârbesc, stăluceşte din nou ca în vremurile de altădată. 

Lucrările au început în septembrie 2011 şi au durat foarte mult, pentru că a fost vorba de o lucrare foarte pretenţioasă. Suma alocată a fost de circa 620.000 de lei, din 175.000 reprezintă contribuţia Vicariatului Ortodox Sârbesc. 

„Primăria s-a angajat să sprijine această lucrare, pentru că, pe de o parte încercăm să sprijinim toate cultele, iar pe de altă parte aveam de-a face cu o clădire monument, superbă. Am beneficiat din timpul administraţiei precedente de suportul fabricii de bere Ursus, în cadrul unui parteneriat dus mai departe de către municipalitatea actuală sub mandantul meu. Banii pe care Ursus îi plăteşte în contrapartidă că foloseşte terenul de stadion pentru Festivalul Berii nu mai sunt direcţionaţi pe câte un obiect punctual, ci pur şi simplu sunt daţi Primăriei care hotăreşte care sunt obiectivele prioritare”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Vicariatul sârbesc din Timişoara FOTO Ştefan Both

Fabrica de bere a pus la dispoziţie 500.000 de dolari pentru renovarea mai multor clădiri istorice din Timişoara. În jur de 200.000 de dolari s-au dus pentru faţa Vicriatului Sârbesc. 

Clădirea iniţială a vicariatului a fost proiectată în 1744 în stil baroc. În 1904, comunitatea sârbească a dorit ca această clădire să primească un caracter particular sârbesc. Astfel că Proiectul i-a fost încredinţat arhitectului-minune Szekely Laszlo.

Vicariatul sârbesc din Timişoara FOTO Ştefan Both

“A fost o lucrare destul de complicată. Se poate vedea multe elemente şi decoraţiuni deosebite, unice. S-a lucrat cu migală şi din cauza asta s-a întins aşa de mult. Trebuie respectate anumite norme. Lucrările la faţa principal au demarat în septembrie 2011. Am vrea ca acest complex să arate European şi de aceea ne preocupăm să o reabilităm toată”, a declarat Marko Marinkov, vicarul Episcopiei Sârbe din Timişoara.
 

Vicariatul sârbesc din Timişoara FOTO Ştefan Both

Acum se lucrează la partea de Nord a complexului, acestea fiind suportate din veniturile Vicariatului Sârbesc. Primăria Timişoara va sprijini Episcopia sârbă şi pentru reabilitarea frontului de pe strada Gh.Lazăr.

Citiţi şi:

FOTO Casa Brück -  o felie din cea mai frumoasă clădire din Timişoara

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite