FOTO Proiecţii de filme pe acoperiş. A fost prezentat proiectul futurist pentru Cinema Studio. “O adevărată bijuterie în plin centrul oraşului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua faţă a cinematografului Studio
Noua faţă a cinematografului Studio

Conceptul de arhitectură al noului Cinema Studio a fost prezentat luni, în încheierea Festivalului Filmului Francez de la Timişoara.

GALERIE FOTO
Fostul cinema Studio din centrul Timişoarei, închis în urmă cu 25 ani, se va transforma în cinemateca de artă a oraşului. Conceptul de arhitectură a fost prezentatîn premieră, luni, în încheierea Festivalului Filmului Francez de la Timişoara. 

În interiorul clădirii se vor amenaja, prin compartimentare, două săli de cinema. Una va avea o capacitate de 200 de locuri (spaţul aflat la balcon), iar cealaltă, mai mică, cu 80 de locuri. Urmează să se realizeze un spaţiu nou care va găzdui o cafenea deschisă permanent publicului. De asemenea, o veste excelentă, se va pune în valoare şi acoperişul clădirii, unde se va amenaja o terasă rooftop, care va fi şi un cinema în aer liber. Va exista şi un foaier generous, la intrare. 

“Nu o să mai fie un cinematograf. O să fie o clădire deschisă, cu o gramadă de spaţii cu acces liber. Cafeneaua de la parter, spaţiul de hub, spaţiul expoziţional, terasa de sus vor fi deschis în fiecare zi. Terasa de pe clădire va funcţiona în regim de cinema de vară. Acolo vom avea undeva la 80 de locuri, număr limitat de pompieri. Sălile vor fi în locul balconului, pentru cine ştien cinema Studio, iar cealaltă este jos”, a spus arhitectul Dan Munteanu, de la Atelier 21.

Cinema Studio
Studio

150.000 de euro pentru studiul de fezabilitate şi proiectare

Primăria Timişoara a semnat un contract cadru cu Ambasada Franţei, Istitutul Francez şi societatea Grupama, în valoare de circa 150.000 de euro, pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a proiectului.

"Este un acord cadru. Noi vom complete cu banii necesari pentru a transforma acest cinematograf lăsat de izbelişte aproape 30 de ani, într-o cinematecă emblemtică pentru oraşul nostru. Sunt convins că prin anul 2020 vom avea o cinematecă foarte funcţională şi foarte atractivă. Vom organiza acolo inclusiv festivaluri”, a spus Nicolae Robu. 

Studio


 

Fostul cinema Studio va fi transformat într-un spaţiu modern

Valoarea investiţiei nu se ştie încă, până nu se termină studiile de rezistenţă ale clădrii. 

“Proiectul este acum la fază de idee, concept, urmează să perfectăm actele cu Grupama pentru contractual de proiectare. Grupama plăteşte proiectul, care va fi donat apoi Primăriei pentru execuţie. Nu putem încă spune valoarea lucrărilor. Ştim că este o clădire avariată, dar nu ştim câte de mult şi cât putem păstra din ea. Trebuie să aşteptăm studiile de rezistenţă. Faţada se păstrează în mod sigur. Este emblema clădirii. Dar încercăm să o facem nouă”, a mai spus Dan Munteanu.

Ambasada Franţei susţine proiectul cu toate forţele

La ceremonia de prezentare a proiectului a participat şi Michele Ramis, ambasadoarea Franţei în România.

“Mă aflu la Timişoara pentru închierea Festivalului Filmului Francez, ocazie cu care am putut afla amănunte despre viitoarea sală de cinema. Este o sală închisă de 25 de ani, o adevărată bijuterie în plin centrul oraşului. Am decis să susţinem renovarea şi transformarea ei într-o adevărată sală de cinema. Ambasada Franţei va sprijini cu toate puterea acest proiect în care sunt implicaţi mulţi parteneri, de la Primăria Timişoara, Grupama, care sprijină proiectul de arhitectură, asociaţiile locale. Obiectivul este ca sala să fie deschisă până în 2021, când Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii”, a declarat Michele Ramis.   

image

Ambasada Franţei din România s-a implicat şi în rebilitarea sălii de cinema “Elvire Popesco” din Bucureşti, care face parte din ansamblul Institutului Francez din capital. 

“Cinematograful Elevire Popesco funcţionează foarte bine şi credem că putem face la Timişoara o replică a celei din Bucureşti. Ambasada Franţei susţine diversitatea culturală. Ştim că la Timişoara există săli de cinema în cele două mall-uri, dar este nevoie şi de un cinema independent, care să promoveze filmul european, filmul de autor”, a mai spus Michele Ramis. 

StudioAlături de realizarea acestui proiect se află şi asociaţiile de profil Pelicula Culturală, Marele Ecran, DocuMentor şi TimiShort.

Studio
Studio
Studio

Citiţi şi:

FOTO Exclusiv. În ce hal au ajuns fostele cinematografe ale RADEF din Timişoara. Rând pe rând se vor transforma în centre culturale moderne

TimişoaraPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite