Flacăra Revoluţiei de la Timişoara s-a aprins în urmă cu 23 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişorenii adunaţi în faţa Bisericii Reformate din Piaţa Maria
Timişorenii adunaţi în faţa Bisericii Reformate din Piaţa Maria

16 decembrie 1989 a însemnat începutul Revoluţiei de la Timişoara, care a dus la căderea comunismui în România. Totul a început în faţa casei pastorului reformat Tokes Laszlo.

Timişorenii aflau de la posturile de televiziune maghiare şi sârbe şi prin intermediul emisiunilor în limba română de la Radio Europa Liberă şi Vocea Americii, de căderea comunismului în întreaga Europă. Pe acest fond, pe 15 decembrie 1989, pastorul reformat Tokes Laszlo, care criticase de nenumărate ori regimul lui Ceauşescu, urma să fie evacuat de securitate. Devenise un ghimpe pentru ei, mai ales că în vara anului 1989 a reuşit să dea un interviu incendiar unor reporteri canadieni veniţi pe ascuns la Timişoara.

Vor titlu pentru Revoluţia eşuată din 1989 de la Iaşi

În faţa biserciii reformate din Piaţa Maria au început să se adunce enoriaşii maghiari, pentru a-l apăra pe Tokes, care primise ordin judecătoresc de evacuare. La slujba din 10 decembrie, pastorul şi-a anunţat credicioşii de acest lucru. Pe 14 decembrie, securitatea a spart toate gemurile din partea străzii principale, iar a doua zi fostul primar al Timişoarei, Petre Moţ, l-a vizitat pe Tokes şi a ieşit la geam pentru a vorbi mulţimii.

Securitatea era în alertă. Pe 16 decembrie, s-au adunat în Piaţa Maria şi credincioşii de la Biserica Baptistă şi alţi cetăţeni timişoreni, numărul celor prezenţi fiind de peste 400 de persoane.

După-amiaza s-a strigat pentru prima dată ,,Jos Ceauşescu !” şi „Jos comunismul!”, demonstranţii s-au deplasat în diverse puncte ale Timişoarei pentru a chema oamenii la revoltă. Au fost trimise trupe de Armată, Miliţie şi Securitate pentru a dispersa mulţimea. Securitatea a trecut la reprimarea manifestanţilor, intrând în ei cu brutalitate. Demonstranţii au fost bătuţi şi arestaţi în aceeaşi noapte şi în dimineaţa următoare. Pe 17 decembrie 1989, Ceauşescu dă ordin să se deschidă focul împotriva manifestanţilor adunaţi în centru...

Firul evenimentelor care au dus la evacuarea lui Tokes

Laszlo Tokes este numit preot supleant la parohia reformată Timişoara, în 1986. Acesta s-a adresat Sinodului Bisericii Reformate, criticând sistematizarea satelor, şi a cerut să se construiască alte biserici în locul celor dărâmate. La începutul anului 1989, a trimis o scrisoare Uniunii Mondiale Reformate, prin care îşi arată nemulţumirea în această problemă.

Enoriaşi sunt alături de la Tokes

În luna martie, află că episcopul Laszlo Papp vrea să îl mute din Timişoara. Urmează suspendarea din funcţia de preot. Aproape 300 de enoriaşi semnează un protest împotriva îndepărtării lui Tokes. Episcopul renunţă la suspedare, dar nu şi la mutarea lui de la Timişoara în judeţul Sălaj. Urmează o serie de şicane, blocări de conturi şi salarii, care îl pun în dificultate pe Tokes. Este blocat şi telefonul. Postul de Radio Kosuth prezintă pe larg evoluţia evenimentelor de la biserica reformată.

Prietenul lui Tokes este omorât

Pe 28 august 1989, Departamentul Cultelor din Bucureşti retrage autorizaţia de profesare a preotului Laszlo Tokes. Acesta refuză să se legitimeze în faţa sectoristul străzii Timotei Cipariu. Pe 11 septembrie, emisiunea Panorama, de la Televiziunea Maghiară, realizează un amplu reportaj despre Tokes. Ziua următoare, dispare inginerul Erno Ujvarossy, un prieten a lui Tokes, iar cadavrul acestuia este găsit la Pădurea Verde. Acesta prezenta urme de violenţă.

Pe 17 septembrie, Szuros Matyas, fostul ministru de externe al Ungariei, aflat în America, discută despre această problemă cu partenerii. La funerariile lui Ujvarossy, Tokes spune că „asasinii se află printre noi, în mulţime”.

Judecătoria ordonă evacuarea

Eparhia Reformată Oradea îl cheamă în judecată pe Laszlo Tokes, cerând evacuarea din locuinţa de serviciu, iar miliţia refuză să prelungească viza de flotant a preotului. Cei apropiaţi lui Tokes sunt detaşaţi din Timişoara. Parlamentul maghiar adoptă o declaraţie de solidaritate cu Tokes, însă Judecătoria Timişoara ordonă evacuarea acestuia.

Pe 28 octombrie, în Gara de Nord este reţinut şi întors la Cluj Istvan Tokes, tatăl lui Laszlo. La începutul lunii noiembrie, patru indivizi mascaţi năvălesc în locuinţa preotului, cu cuţite în mână. Norocul lui Tokes a fost că a avut parte de musafiri, care au sărit în ajutorul său.

Pe 8 noiembrie 1989, Radio Europa Liberă transmite că ambasadorul român de la Budapesta a fost convocat la Ministerul de Externe, pentru a i se prezenta procesul verbal al atacării lui Lasulo Tokes în propria locuinţă. Pe 12 noiembrie, autori necunoscuţi sparg geamurile parohiei.

Este acuzat de spionaj

Pe data de 20 noiembrie, după ce Laszlo Tokes a dat un nou interviu pentru emisiunea Panorama, este condus la Miliţia Ecomică. Căpitanul Viorel Bucur îi prezintă chitanţa scrisă de Tokes pentru preluarea sumei de 20.000 lei, care ar fi fost confiscată la graniţă. I se propun lui Tokes două variante: În cazul în care a primit personal suma, aceasta  reprezintă contravaloarea unei activităţi de spionaj, pentru care poate face 15 ani de puşcărie. În cazul în care este vorba de o donaţie pentru biserică, este vorba de delapidare, pedepsită cu 7 ani de închisoare.

Din 20 noiembrie, miliţia şi securitatea legitimează fiecare cetăţean care intră în clădire. La începutul lunii decembrie, parohia ajunge sub blocadă totală. Chiar şi medicul caree a dorit să o consulte pe soţia lui Tokes, gravidă în luna a şaptea, a fost împiedicată să intre.

Pe 6 decembrie 1989, executorul judecătoresc Ioan Tami emite Somaţia nr. 2169, prin care i se pune în vedere lui Tokes să elibereze locuinţa în termen de opt zile. Pe 10 decembrie, la slujba de duminică, Laszlo Tokes îi anunţă pe enoriaşi de situaţie.





CITEŞTE POVEŞTI IMPRESIONANTE ALE CELOR CARE AU MURIT ÎN TIMIŞOARA, ÎN DECEMBRIE 1989:

DECEMBRIE '89: Studentul ucis în casă de glonţul ricoşat din umărul tatălui său


REVOLUŢIE: Prăpădul făcut de armată în Calea Girocului pentru tancurile blocate de manifestanţi

DECEMBRIE `89: Cadavru ascuns în spital ca să nu fie furat de securişti şi dus la crematoriul Cenuşa

Timişoara: Campania "20 de ani de libertate", ştampila

CAMPANIE: Masacrul de pe Podul Decebal, din 17 decembrie `89, văzut după 20 de ani de libertate

REVOLUŢIE: Moartea care a venit dintr-un ARO al trupelor USLA

Decembrie 89. Asasinate în Spitalul Judeţean din Timişoara

Decembrie '89. Familia care nu mai are sărbători de iarnă de 20 de ani

DECEMBRIE `89 Măcelul căpitanului Căşeriu: Militarii au tras în plin cu muniţie de război

Decembrie '89. Tânăr erou, împuşcat în cap la Timişoara de un „terorist” lunetist

DECEMBRIE '89. Ucigaşul din Piaţa Libertăţii făcea pariuri că îşi nimereşte ţinta

DECEMBRIE '89. Manifestanţii ucişi după ce s-au refugiat în casa scărilor

DECEMBRIE '89. Şi-a pierdut iubita şi piciorul stâng

DECEMBRIE '89 Ordinul de recucerire a tancurilor cu orice preţ a dus la măcelul din Girocului

DECEMBRIE '89 Şi-a găsit copilul în groapa comună

Decembrie '89. Primele victime ale represiunii de la Timişoara

Decembrie '89. Soţia eroului Ferkel: "Aş fi renunţat din tot sufletul la libertate să îl pot avea pe soţ alături"

Decembrie '89. Crimele odioase de pe treptele Catedralei din Timişoara

DECEMBRIE `89: Şi-a găsit sora împuşcată în cap în măcelul de pe Podul Decebal

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite