Expediţie bănățeană la Polul Sud: "Avem de urcat 3.000 de metri, la -40 grade Celsius, pe furtună şi viscol"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alipinistul cărășean Coco Galescu şi milionarul timișorean Romeo Dunca se pregătesc să cucerească Polul Sud, pentru a marca 100 de ani de la reuşita lui Roald Amundsen.

Coco Galescu și Romeo Dunca se află în faţa unei premiere româneşti, fiind primii care vor să ajungă pe platoul de 3.000 de metri, pe schiuri.
Români au mai fost cu elicopterul, în scopuri ştinţificie. Dar suntem primii care vom merge cu schiurile. Plecăm din golful Balenelor, pe urmele lui Amundsen, care a cucerit Polul Sud în 1911. Este un traseu dificil, pentru că avem de urcat 3.000 de metri, în condiţii extreme. Temperaturi de -40, -50 de grade Celsius, pe furtună şi viscol”, a declarat Coco Galescu.

Cei doi temerari au mai fost împreună într-o expediţie pe schiuri, în 2007, când au atins Polul Nord, alături de exploratori din Italia, Germania şi Norvegia. “Romeo Dunca este un tip puternic. A fost sportiv, înotător, l-a ajutat şi competiţiile moto de anduranţă. El este cu hei-rupul, iar eu o să fiu cu logistica”, a mai spus Galescu.

Bătălie pentru Polul Sud

Este de notorietate lupta dintre Scott şi Amundsen pentru cucerirea Polului Sud, de acum un secol. Englezul a încercat să urce cu ponei, însă caii au murit din cauza frigului, în timp ce norvegianul s-a folosit de 60 de câini, dintre care doar 30 au ajuns la final.

Plecarea bănăţenilor va avea loc pe data de 29 noiembrie, pe ruta Budapesta-Madrid, Santiago de Chile şi Antarctica. “Expediţia durează în jur de o lună. Voi avea şi un steag românesc cu semnăturile prietenilor, iar pe platou vrem să stăm două zile. Acum atât eu cât și Dunca ne pregătim din punct de vedere fizic”, a mai spus Coco Galescu, care a mai urcat pe Himalaya (1996, 1998, 2003 şi 2005), Anzi (1998), Taurus (1996), Alaska (1997), Patagonia (2000) şi Polul Nord (2007).




Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite