EXCLUSIV O tânără din Timişoara suferă de o boală rară şi trăieşte cu o inimă "electrică"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bianca nu poate face deloc efort fizic din cauza afecţiunii de care suferă. Foto: Sebastian Tătaru
Bianca nu poate face deloc efort fizic din cauza afecţiunii de care suferă. Foto: Sebastian Tătaru

Bianca Novac îşi doreşte o familie şi un loc de muncă, însă nu poate avea o viaţă nici măcar apropiată de normalitate. Povestea tristă a tinerei începe cu un leşin. Bianca Novac este din Parţa, însă prima dată când a căzut din picioare fără să îşi dea seama de ce s-a întâmplat în Serbia, unde a locuit din 1993 până în urmă cu puţin timp.

„Problemele grave au început după anul 2003, când am început să obosesc fără motiv şi să mi se umfle picioarele. Am mers la medic, însă trei luni nu mi-a fost pus un diagnostic final, nu ştiam despre ce este vorba. M-am simţit tot mai rău şi în 2004 am leşinat pentru prima oară”, şi-a amintit tânăra.Cea care a trădat-o a fost inima, iar diagnosticul a căzut ca lama unei ghilotine: cardiomiopatie restrictivă. Afecţiunea, rară în Europa, transformă musculatura inimii într-o masă rigidă, iar organele nu mai primesc o cantitate suficientă de sânge.


Boală rară


În timp, problema se agravează şi conduce la deces. În prezent, inima tinerei funcţionează cu ajutorul unui pacemaker, operaţia fiind făcută în Serbia. Stimulatorul cardiac, la fel ca orice alt aparat făcut de om, are un termen de funcţionare şi, în prezent, perioada de garanţie expiră în doi - trei ani.


Şansa Biancăi la o viaţă apropiată de normalitate o reprezintă transplantul de inimă. Cazul ei va fi prezentat în faţa ministrului sănătăţii peste aproximativ o săptămână, când la Bucureşti se vor deplasa dr. Dorel Săndesc, şeful Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean, Dan Ilincariu – coordonator transplant la unitatea sanitară menţionată şi conducerea Asociaţiei beneficiarilor de transplant renal din Vest (ABRTV). „Luptăm pentru reluarea transplantului renal la Timişoara, precum şi pentru începerea celui de cord. Cazul tinerei este grav şi trebuie urgentat, ea trebuie să ajungă şi în baza de date a singurului spital din ţară unde se fac acum aceste operaţii, la Târgu Mureş. Este un mare păcat că la Timişoara, unde sunt cele mai multe prelevări de organe, la ultimele intervenţii nu a fost preluat cordul celor aflaţi în moarte cerebrală, din cauză că nu au existat resurse să fie transportat. Viaţa Biancăi ar fi putut fi salvată!”, a declarat Gheorghe Berinde, preşedintele ABRTV.

Aş vrea să pot să fiu ca toată lumea. Să lucrez, să am o familie
Bianca Novac, 27 de ani

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite