EXCLUSIV „Creierul” mafiei imobiliare l-a „turnat” degeaba pe ţiganul cu care a făcut afaceri ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Francisc Kelemen, considerat eminenţa cenuşie a afacerilor cu terenuri cu acte false, pierde teren în procesul aflat pe rolul Curţii de Apel Timişoara. Kelemen şi-a recunoscut vina, dar l-a „înfundat” şi pe baştanul Ionelaş Cârpaci, cerând să fie judecat în baza Micii Reforme pentru a beneficia de reducerea pedepsei, dar judecătorul i-a respins cererea. Spectacolul abia acum începe. 

Pe tot parcursul anchetei, iar mai apoi al procesului, Francisc Kelemen a avut un comportament foarte interesant. Chiar şi după ce a fost arestat, Kelemen a menţinut tăcerea, făcând instrucţie cu procurorul. Absolvent al Facultăţii de Drept, Kelemen cerea de fiecare dată să studieze dosarul şi era chiar dur cu procurorul care îl ancheta. Pus faţă în faţă cu o expertiză care arăta că el este autorul falsurilor, Kelemen a devenit mieluşel. Şi-a recunoscut acuzaţiile aduse de anchetatori şi a beneficiat de clemenţă. Prin mărturia sa, Kelemen l-a pus la colţ pe bunul său prieten, Ionelaş Cârpaci. Chiar dacă erau prieteni de peste 15 ani, Kelemen nu a avut nicio problemă să spună că Ionelaş a fost iniţiatorul tuturor falsurilor şi beneficiarul terenurilor furate de la primărie. 

Mieluşel şi la proces

În baza probelor adunate şi a mărturiei lui Kelemen, dosarul mafiei imobiliare a fost finalizat şi trimis în judecată, iar cele mai grele acuzaţii i-au revenit lui Ionelaş Cârpaci. De fiecare dată baştanul a refuzat să recunoască acuzaţiile care i se aduc. Kelemen în schimb a spus că recunoaşte toate acuzaţiile aduse de procurori şi vrea să beneficieze de Mica Reforma, care răsplăteşte sinceritatea cu o reducere a pedepsei. 

Judecătorul a spus „pas”

Avocaţii celorlalţi inculpaţi din dosar au sărit ca arşi, când au auzit că Francisc Kelemen ar putea fi judecat separat, doar pe baza declaraţiilor date în faţa procurorului. Potrivit acestora, dacă Francisc Kelemen ar fi judecat şi condamnat, pe baza propriilor sale declaraţii, este afectat dreptul la apărare al celorlalţi inculpaţi, pentru că judecătorul s-ar antepronunţa şi asupra vinovăţiei celor cu care a intrat Kelemen în contact. Judecătorul Florin Popescu a ţinut cont de aceste aspecte şi a decis să-i respingă cererea lui Kelemen şi să îl judece la fel ca pe ceilalţi inculpaţi, astfel că toată strategia pusă la punct de „Feri” s-a dus pe apa sâmbetei. 

Frăţia cătuşelor

În motivarea deciziei de respingere, judecătorul Florin Popescu arată că Francisc Kelemen nu poate fi judecat în baza Micii Reforme pentru că una din acuzaţiile aduse acestuia este asociera în vederea săvârşirii de infracţiuni, iar tot ce a făcut Kelemen este în strânsă legătură cu ceilalţi inculpaţi. „Judecarea cauzei în privinţa acestui inculpat nu se poate face fără referire la acţiuni sau inacţiuni ce constituie fapte reţinute în sarcina altor inculpaţi. A admite ca inculpatul Kelemen Francisc să fie judecat separat ar însemna crearea posibilităţii pronunţării unor hotărâri care nu se pot concilia, aşa încât, pentru o mai bună administrare a justiţiei, este necesară soluţionarea în mod unitar a cauzei”, arată judecătorul în încheierea de şedinţă. În astfel de condiţii, spectacolul acum începe, iar avocaţii au făcut deja scenariile. „De acum o să dea în toată lumea. Pe toţi o să-i condamne”, a spus unul dintre avocaţi. Următorul termen din proces a fost fixat pe întâi iunie. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite