Escrocherii de 140.000 de euro în Timișoara, prin „comis-voiajorul”, instalatorul” și „accidentul”

0
0

Polițiștii din Timișoara atrag atenția asupra a trei metode de înșelăciune care continuă să funcționeze, chiar dacă în repetate rânduri s-a făcut apel la vigilență.

„Instalatorul”, una dintre metodele de înșelăciune FOTO Pixabay
„Instalatorul”, una dintre metodele de înșelăciune FOTO Pixabay

Potrivit Poliției Timiș, numai în primele opt luni din 2022, în Timișoara au fost depuse 24 de plângeri pentru înșelăciuni prin metoda „comis-voiajorul”, „instalatorul” sau „accidentul”, prejudiciul fiind de 140.000 de euro.

Metoda „comis-voiajorul” presupune oferirea spre vânzare de către vânzători ambulanți, la un preț „minim“, greu de refuzat, a diferite produse (detergent, veselă, tacâmuri ambalate în cutii intens colorate și cu o reclamă pe măsură), în realitate, însemnând vânzare de produse de slabă calitate la prețuri foarte mari.

„Vânzătorii”, folosesc diferite tertipuri ( de genul „ofertă bombă”, „marfă pe stoc”, etc.) și astfel reușesc să înșele cu ușurință persoanele vârstnice și uneori, prin distragerea atenției victimei, să sustragă sume de bani din casă.

Metoda „instalatorul” constă în faptul că autorul infracțiunii se deghizează în instalator păcălind în special persoanele în vârstă să îi deschidă și să îl primească în casă pentru a le repara presupuse defecțiuni ale instalațiilor sanitare sau de alt tip și într-un moment de neatenție, sustrage sume de bani din casă.

Metoda „accidentul” constă în realizarea contactului telefonic, de regulă pe postul telefonic fix cu victima, căreia i se comunică o ştire şocantă, în esenţă constând în aceea că un membru al familiei sale a fost implicat într-un accident rutier care s-a soldat cu urmări grave, iar pentru diminuarea consecinţelor legale şi/sau medicale ale evenimentului se solicită o sumă importantă de bani.

Producerea acestui gen de infracţiune se bazează, în mare măsură, pe specularea stării emoţionale a victimei şi pe informaţiile oferite chiar de aceasta în clipa primirii veştii că un membru al familiei a provocat sau a suferit un accident şi trebuie ajutat. În acest caz infractorii încearcă să obțină o sumă cât mai mare de bani de la persoanele pe care reușesc să le manipuleze, iar intervalele de timp vizate sunt cele în care există o probabilitate crescută ca la domiciliu să se afle un bătrân – categorie cu risc ridicat de victimizare în cazul acestui tip de infracțiune.

În scopul evitării de a deveni victimă a înșelăciunilor, cetățenii sunt sfătuiți să nu primească persoane străine în casă indiferent de pretextul invocat de acestea, să nu intre în vorbă cu necunoscuți și să nu păstreze în casă sume mari de bani!”, avertizează IPJ Timiș.

Polițiștii fac apel la oameni să fie vigilenți și să nu se lase păcăliți. „Nu vă lăsați păcăliți de aceste persoane! Fiți vigilenți, luați legătura cu persoanele apropiate și verificați veridicitatea informațiilor primite în urma apelului telefonic”, este apelul polițiștilor.

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite