Dorian Popa este timişoreanul expert în albine şi miere de cea mai bună calitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apicultorul a început o afacere de succes şi îşi iniţiază toţi prietenii în tainele creşterii albinelor şi ale producerii „aurului galben”.

PROFIL
Născut. 7.5.1967, judeţul Hunedoara
Studii. Universitatea de Ştiinţe Agronomice Bucureşti
Profesie. Apicultor
Familie. Căsătorit, are o fiică

Dorian Popa este unul dintre primii crescători profesionişti de albine din România, în prezent, numele său şi calităţile albinelor sale făcând înconjurul ţării. Până în anul 1992 nici nu credea că va urma să trăiască exclusiv din munca albinelor, atât de apreciate pentru mierea pe care o produc. Mult timp, singura legătură a bărbatului cu mierea a fost că obişnuia să cumpere destul de des produsul albinelor pentru alimentaţia fetiţei sale. „Am ştiut că mierea e un aliment bun, recomandat de medici, însă nu am descoperit decât în 1992 procesul de fabricaţie. A contribuit la acest lucru un vecin cu care obişnuiam să mă ajut la treburile gospodăreşti. La scurt timp după ce am decis să îmi caut un nou hobby, am descoperit apicultura şi am ajuns să dezvolt interesul pentru această afacere. Am înmulţit numărul de stupi şi mi-am alocat tot mai mult timp îngrijrii albinelor. De la doi stupi cumpăraţi, în prezent am câteva sute de familii”, a explicat Dorian Popa.

Familie de apicultori
Ocupaţia bărbatului a atras şi interesul familiei sale, astfel că timp de nouă luni, toţi, de la mic la mare, se ocupă de stupi. Au grijă să ducă familiile în locuri cât mai ferite de acţiunea oamenilor, astfel încât mierea produsă să fie de o calitate cât mai bună. Primele borcane de miere au fost  vândute din uşă în uşă, iar vorba bună a vecinilor şi clienţilor de peste drum a dus la o creştere a cererii. Încet, dar sigur, a reuşit să îşi convingă o cumnată din îndepărtata Australie să vândă mai multe proprietăţi, iar cu banii primiţi de peste graniţă a înfiinţat, în 2005, un centru modern de achiziţie, prelucrare şi ambalare a mierii din judeţ.

Cea mai mare parte din miere ajunge în străinătate, ţările în care se exportă cele mai mari cantităţi fiind Italia, Germania, Spania şi Japonia. „Primul lot pentru export a ajuns chiar în Japonia. Au venit japonezii, au văzut, au gustat şi le-a plăcut. Am fost profund impresionat de promovarea mierii ca produs autohton. Au ambalat borcănelele mele în cutii foarte frumoase, din lemn, pe care au gravat harta României şi au adăugat tricolorul românesc. După părerea mea, orice om care ar putea să afle măcar câteva informaţii despre albine şi stupi s-ar îndrăgosti de modul lor de viaţă şi de normele după care trăiesc. Dacă măcar o treime din omenire ar trăi după câteva principii inspirate din stup, omenirea ar fi mai bună, mai câştigată, mai liniştită.”, a mai spus Dorian Popa.

Întrebări şi răspunsuri
E meseria de apicultor una bănoasă?
Din start trebuie să vă spun că nu am ales să îngrijesc albinele pentru bani. E o meserie plăcută, care e drept că aduce şi câştiguri. Dar banii câştigaţi nu acoperă întotdeauna munca depusă.

Aţi avut întâmplări nefericite cu albinele?
Întâmplări mai puţin vesele au existat, dar ele nu au fost tragice. Niciodată albinele nu mi-au făcut rău. Pe de altă parte, oamenii au făcut rău stupului. În 2005 mi-au murit 80 la sută dintre familiile de albine din cauza unor stropiri făcute de autorităţi. Am luat-o de la zero.

Ce-i place
„Îmi place să muncesc şi mă simt extraordinar de bine între albine. Dacă sunt în stupină e ca şi cum aş fi luat un calmant, nici nu simt că lucrez, este de-a dreptul relaxant şi elimin stresul”.

Ce nu-i place
„Că întreprinzătorii se lovesc de birocraţie, de parcă noi trebuie să fim mai catolici decât Papa, că sunt firme care lucrează după norme din 2000 şi sunt acceptate şi că apicultorii nu se asociază, pentru a promova consumul de miere.

Citeşte alte materiale scrise de jurnalistul Gerhald Ernst pe blogul acestuia!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite