Deţinuţii de la Penitenciarul Timişoara au aflat povestea unui om condamnat pe nedrept: Cei de aici nu au acces la asemenea filme
0Caravana cinematografică ROD a ajuns, aseară, în Penitenciarul de pe strada Popa Şapcă. Deţinuţii au putut vedea documentarul animat „Crulic”, în care eroul principal este un cetăţean român care a decedat într-o închisoare poloneză, în timp ce se afla în greva foamei.
Caravana ROD a Asociaţiei Documentor a ajuns aseară în Penitenciarul Timişoara. Proiecţia selectată pentru acest eveniment a fost “Crulic”, un documentar animat regizat de Anca Damian, cu naraţiune de Vlad Ivanov. Acţiunea a făcut parte din iniţiativa organizatorilor de a duce filme în locuri în care oamenii au mai puţin acces la cultură, în zone marginalizate. ROD a ajuns în peniteciarul de pe strada Popa Şapcă şi anul trecut. Aceste evenimente vin în ajutorul deţinuţilor, care au ocazia să socializeze, să interacţioneze cu lumea de afară şi un pas spre reintegrarea socială.
„Scopul principal al acestei minunate colaborări pe care o avem cu Documentor este promovarea în rândul deţinuţilor a unor filme documentare româneşti, prmiate la festivaluri de film, provocarea deţinuţilor la discuţii interactive şi partciiparea la viaţa socială a oraşului nostru. E importan ca ei participe la evenimente artistice, pentru că aşa îşi dezvoltă anumite abilităţi, anumite comportamente care le sunt favorabile reintegrării în comunitate. Reintegrarea socială nu este un proces uşor, dar este absolut necesar. E un pas către normalitate, spre lumină, către vindecare, câtre schimbarea lor”, a declarat Ramona Bană, purtătorul de cuvânt al penitenciarului, Ramona Bană.
"Nu cred că trebuie să se regăsească în film"
Filmul de la penitenciar spune povestea lui Claudiu Crulic, un cetăţean român care a decedat într-o închisoare poloneză, în timp ce se afla în greva foamei. Filmul a fost creat printr-o serie de tehnici, inclusiv animaţii desenate de mână, cât şi fotografii animate.
“Am mai fost în penitenciar şi anul trecut. E ceea ce putem noi să facem, lumea din centrul oraşului au acces la tot felul de evenimente. Cei de aici nu au acces la asemenea filme. Filmul pe care l-au văzut domnii care sunt privaţi de libertate spune povestea unui om condamnat pe nedrept. E o poveste tragică, dar e povestită într-o cheie interesantă, uşor ironică. Nu cred că trebuie să se regăsească în film. Scopul e ca la orice film, să stai să te gândeşti la tine, la ce ai făcut, să-ţi dea un feeling, să te facă vesel, să te facă să plângi, ăsta e scopul. Orice tip de trăierie pe care o aducem prin film e un plus într-o lume care nu poate să fie decât monotonă, dură, într-un spaţiu închis de genul penitenciarului”, a spus Călin Meda, managerul de proiect.
"Avem nevoie de motivaţie în această perioadă grea"
Deţinuţi au savurat din plin proiecţia care a avut loc în aer liber, în curtea penitenciarului. Mai cu seamă că a fost un filmul unul pe sufletul lor.
“Filmul mi se pare foarte interesant. Chiar m-a activat. Evenimentele de genul acesta sunt benefice într-un peitenciar. Cultura are un rol important în reabilitarea noastră”.
“Mă bucur că ni s-a prezentat un film motivaţional. Vine în ajutorul nostru, avem nevoie de motivaţie în această perioadă grea din viaţa noastră, să trecem cu bine de toate”.
“E un film foarte bun. Asemenea activităţi ne prinde foarte bine, sperăm să mai veniţi pe la noi. Sper să ne ajute pe toţi care suntem aici”.
În 18 seprembrie, caravana ROD va descinde pe strada Polonă, în zona fostei fabrici de zahăr de la marginea Timşoarei. Pe lângă filme şi teatru, oamenii de acolo vor avea parte şi de caravana medicală a doctorului Dorel Săndesc.
Vă mai recomandăm:
Caravana medicală printre blocuri şi la crâşmă, în cartiere mărginaşe ale Timişoarei: „În loc să criticăm, ne-am decis să facem ceva”