De ce mamele trebuie să alăpteze la sân. „Este alimentul lichid adaptat perfect nevoilor de creştere a copiilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alăptarea la sân este recomandată cel puţin un an de zile FOTO: Ivett Ivens
Alăptarea la sân este recomandată cel puţin un an de zile FOTO: Ivett Ivens

Medicul pediatru Mihai Gafencu, preşedintele organizaţiei Salvaţi Copiii România, încurajează mamele să alăpteze cât mai mult timp. Beneficiile sunt atât pentru copil, cât şi pentru mamă.

Laptele matern pentru sugar, în prima perioadă de viaţă, este vital. Deşi există un trend în rândul mamelor, care renunţă devreme la alăptare, medicii sunt total împotriva acestui gest. Din contră, aceştia susţin că alăptarea are doar beneficii, atât pentru copil cât şi pentru mamă. 

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă până la doi ani de alăptare.Recomandarea minimă-obligatorie este 6 luni, un an este din punct de vedere medical mulţumitor. Toate firmele care au încercat de 40 de ani în coace să facă formule de lapte, sau ce numim noi lapte artificial, nu au reuşit să facă ceva nici măcar asemănătoare cu laptele mamei. Acesta este alimentul lichid adaptat perfect nevoilor de creştere şi de dezvoltare a copiilor. Are toate componentele nutritive, adaptate şi calitativ şi cantitativ la nevoile ale copilului”, a declarat medicul pediatru Mihai Gafencu, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Copiii România.
 

Medicul afirmă că alăptarea la sân previne deficitul de vitamine şi minerale la nou născut, reduce riscul de numeroase boli, alergiile, diabetul, unele forme de anemie, nemaivorbind de rahitism, sunt toate evitate prin alăptarea cu lapte de mamă. Colicile abdominale sunt influenţate de schimbarea laptelui. 

„Dacă stăm de vorbă cu psihologi, cu psihiatri, pentru mamă, creerea legăturii emoţionale strânse nu poate să fie mai frumos conturată decât de alăptarea la sân. S-a dovedit la mame că reduce riscul de cancer mamar şi ovarian. Mama care alăptează are toate aventajele”, a mai spus Gafencu.

Acesta afirmă că iniţierea alăptării se recomandă în prima jumătate de oră după naştere. „Să nu fie îngrijorate mamele dacă nu au lapte imediat după naştere. Laptele reacţionează prin efortul de supt al copilului, sânul reacţionează la aceşti stimuli. Lactaţia perfectă se instalează după patru-cinci zile de la naştere. Cantitatea creşte progresiv”, a explicat Mihai Gafencu. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite