Cât de importantă este alăptarea la sân a bebeluşului în primele şase luni. Sfaturi pentru mămicile care n-au destul lapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO The Indian Express
FOTO The Indian Express

Pe lângă crearea legăturii emoţionale între mamă şi copil, alăptarea la sân este importantă şi pentru sănătatea copilului. Laptele matern conţine toţi nutrienţii de care bebeluşul are nevoie în primele şase luni de viaţă, aşa că o alăptare exclusiv la sân în această perioadă este ideală, spun medicii.

Atât laptele secretat de mamă imediat după naştere, cât şi laptele matern matur conţin anticorpi şi alţi agenţi care îl protejează pe bebeluş de infecţii şi boli, printre care enterocolita, infecţiile tractului respirator sau ale urechii şi diabetul de tipul 1.

“Este foarte importantă alăptarea la sân în primele şase luni de viaţă. Dacă se poate şi mai mult, e cu atât mai bine. E bine ca cel puţin şase luni să fie alăptat copilul pentru că după şase luni începe diversificarea alimentaţiei. Se introduc legumele, supa de legume, carnea, gălbenuşul de ou şi fructele. Toate acestea se fierb înainte”, spune medicul pediatru Anişoara Pohoaţă.

Abia când mămica nu are lapte putem vorbi de supliment

Laptele matern este un ţesut viu cu multe caracteristici menite să protejeze împotriva anumitor boli, cu acizi graşi care încurajează dezvoltarea sistemului nervos, spun specialiştii. 

“Dacă mămica nu are lapte destul, atunci se completează cu un lapte adaptat pentru vârsta copilului. Ştim cu toţii că în farmacii există tot felul de suplimente. Pentru un lapte sănătos mămica trebuie să mănânce corect, normal şi sănătos. Este de preferat să mănânce cum mânca şi înainte, să nu schimbe nimic la alimentaţia sa, dar să fie una sănătoasăŢ”, mai spune dr. Anişoara Pohoaţă.

Studiile arată că alăptarea scade riscul de moarte infantilă subită, sindrom cunoscut sub prescurtarea SIDS.

Alaptarea determină, de asemenea, o dezvoltare normală a maxilarelor si a dinţilor. La copiii care sug la sân se întalnesc mai rar vărsături, regurgitaţii, colici, sughiţuri, tulburări de somn, nelinişte.

Alăptatul este igienică şi comodă şi le scueşte pe mămici de sterilizarea sau dezinfectarea echipamentului. 

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite