Cum sărbătoresc bănăţenii ziua de 1 Decembrie: blindate, tancuri amfibie şi marşul a 350 de militari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişorenii vor putea să admire blindatele armatei. Foto: Remus Runcan
Timişorenii vor putea să admire blindatele armatei. Foto: Remus Runcan

Armata scoate astăzi tot ce are mai bun din cazărmi pentru parada de Ziua Naţională. Bulevardul Republicii, porţiunea dintre Gara de Nord şi Spitalul de Copii, va fi închis astăzi circulaţiei între orele 10.30 şi 12.00. Singurele maşini care circulă pe bulevard în intervalul amintit sunt blindatele armatei, autospecialele pompierilor şi autoturismele Poliţiei.

Totul face parte din parade de 1 Decembrie. Manifestarea este cea mai amplă din ultimii 20 de ani şi scoate în stradă peste 50 de maşini, trei elicoptere şi peste 350 de militari. Ieri a fost repetiţia generală şi militarii au defilat exact ca la parada de azi. Cele mai spectaculoase imagini au fost oferite de maşinile blindate ale armatei. Coloana este deschisă de transportoarele anfibie DAF 71 M. Potrivit militarilor, aceste transportoare sunt concepute pentru a transporta şi oferi protecţie trupelor de infanterie pe timpul operaţiunilor militare.


Putere mare de foc


„Transportoarele anfibie blindate DAF 71 M au în dotare o mitralieră calibru 14,5 mm şi una de 7,62 mm. Dispun de o putere mare de foc care oferă o condiţie esenţială pentru îndeplinirea cu succes a misiunilor din teatrele de operaţiuni. Puterea de foc, cantitatea de muniţie aflată la bord şi posibilitatea executării tragerilor antiaeriene conferă transportoarelor evidente calităţi de luptă”, a explicat locotenent-colonelul Radu Sichim.
Alte transportoare blindate care iau parte la paradă sunt modelul 79. „Reprezintă un mijloc de luptă şi transport al grupei de cercetare. Comandantul grupei de cercetare şi mecanicul conductor dispun şi de aparatură de supraveghere pe timp de noapte, ceea ce face ca acţiunile de cercetare să fie executate cu succes şi pe timp cu vizibilitate redusă”, a mai explicat Radu Sichim.

Pe lângă maşinile Armatei, la paradă participă şi o autospecială antitero de la SRI

Maşina SRI-ului, la paradă

Pe lângă blindatele tip amfibie, Armata scoate astăzi în stradă şi staţiile mobile de emisie-recepţie, dar şi aruncătoarele de grenade AG9 şi lansatoarele de rachete care sunt principalul mijloc de sprijin cu foc şi de anihilare a inamicului la nivel terestru. Pe lângă maşinile Armatei, la paradă participă şi o autospecială antitero de la SRI, dar şi cele mai bune autospeciale ale pompierilor. Poliţia de Frontieră scoate la paradă „artileria grea”, fiecare echipaj mobil participant la paradă având ca membru o reprezentantă a sexului frumos. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite