Cum să-ţi protejezi copiii de pedofilii care vânează pe Facebook: „Ai răbdare să îi educi înainte să le dai acces la internet”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

O anchetă a DIICOT Timişoara scoate la iveală cazul tulburător al unei fete de 12 ani racolate pe internet şi învăţată să îţi ucidă părinţii pentru a putea pleca la „iubit”. Într-un alt caz, anchetat tot de DIICOT Timişoara, minore racolate pe Facebook au ajuns victime ale exploatării sexuale de către un grup de VIP-uri locale.

Dosarul „minore pentru VIP-uri”, în care a fost judecat şi condamnat şi fostul magistrat Nicolae Aurelian Tomuş şi alte persoane din anturajul acestuia, a scos la iveală că adolescentele, minore, care au ajuns victima exploatării sexuale erau racolate pe Facebook. Cucerite cu metoda „loverboy”, minorele erau atrase în relaţii amoroase, ajungând mai apoi să fie duse la petreceri la care aveau loc adevărate orgii sexuale.  

„Inculpatul X cunoştea vârsta reală a martorei, respectiv că este minoră, că a devenit victima exploatării sexuale comise asupra sa de către inculpatul Y, care a racolat-o în cursul lunii august 2014 prin intermediul site-ului de socializare Facebook, participând la o serie de petreceri unde au fost invitaţi mulţi amici ai acestui inculpat, consumându-se droguri în unele situaţii, participând multe fete care erau eleve, care au fost prezentate amicilor inculpatului, iar aceştia mai târziu urcau în camerele de la etaj cu fetele prezentate, unde se consumau acte sexuale, iar inculpatul Y pentru aceste servicii primea diverse sume de bani sau alte servicii de la amicii săi”, se arată în dosarul DIICOT.

Ancheta DIICOT în ultimul caz, de la Timişoara, scoate la iveală date tulburătoare, potrivit cărora o fetiţă de 12 ani care participa la un joc pe o platformă online a fost „cucerită” de un tânăr de 27 de ani din Bucureşti. Potrivit procurorilor DIICOT, tânăra a devenit dependentă de „iubitul” său, la sfaturile căruia ar fi fost dispusă să îşi ucidă părinţii pentru a putea pleca la Bucureşti. Discuţiile fetei de pe internet au fost descoperite întâmplător de părinţii minorei, care au alertat autorităţile.

Întrebarea care se pune la descoperirea unor astfel de cazuri este: ce pot face părinţii pentru a-i proteja pe copii de pericolele de pe internet. Este restricţionarea accesului la internet o soluţie? Daniel David, profesor de psihologie clinica si psihoterapie la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, a declarat că un copil poate accesa internetul de la vârste fragede, dar numai sub supravegherea părinţilor. Problemele apar în preadolescenţă şi adolescenţă, când accesul minorilor pe anumite site-uri trebuie restricţionat.

Cea mai importantă este, însă, educaţia, atrage atenţia specialistul. „Ai răbdare ca înainte să îi dai acces la internet să îi dai educaţia potrivită. Ce înseamnă internetul, ce poate accesa, când să anunţe părinţii dacă este contactată de persoane necunoscută. Dacă ai educaţie şi accesul controlat sau restricţionat nu e problemă să accesezi lumea virtuală. Altfel, sigur, te expui. Pentru simplul fapt că o fată este abordată de un necunoscut, trebuie anunţaţi părinţii, înainte de a răspunde. Dacă este o persoană necunoscută, nu comunici decât după ce ai anunţat părinţii şi doar dacă ei îţi dau acordul”, a arătat profesorul Daniel David. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite