Cum să renunţi pentru totdeauna la fumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişenii au la dispoziţie două centre unde pot scăpa de o dependenţă sâcâitoare şi care provoacă boli grave. Dacă nu aţi reuşit să vă lăsaţi singuri de ţigări, specialiştii vă stau la dispoziţie pentru a vă convinge să le aruncaţi la gunoi.

Dependenţa de fumat poate fi depăşită numai cu ajutorul voinţei. În Timişoara există două centre de renunţare la fumat, ambele funcţionând în câte o unitate sanitară: Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş”, de pe Strada Gheorghe Adam nr. 13 şi în cadrul ambulatoriului Spitalul Judeţean Timişoara, pe Bulevardul Liviu Rebreanu nr.10. Fumătorii care se adresează acestor centre beneficiază atât de terapie medicamentoasă, cât şi de consiliere psihologică, pentru a fi combătuţi toţi factorii care, însumaţi, creează dependenţa.

Potrivit specialistului în pneumologie Monica Marc, timişorenii primesc acelaşi tratament ca în statele vestice, adică ultima generaţie de medicamente de substituţie nicotinică şi inhibitori ai receptorilor nicotinici de la nivelul sistemului nervos central. „Tratamentul de substituţie nicotinică presupune oferirea unei cantităţi de nicotină mai mici şi în acelaşi timp fără celelalte substanţe chimice dăunătoare care se găsesc în ţigări. La centru, fumătorii vor completa un chestionar de dependenţă, pentru a ne oferi informaţiile necesare pentru începerea în siguranţă a tratamentului. Unele medicamente antifumat au anumite contraindicaţii, spre exemplu pentru cardiaci, de aceea persoanele nu trebuie să şi le administreze fără să consulte mai întâi un specialist”, a declarat medicul Monica Marc. Potrivit acesteia, rolul psihologului în renunţarea la ţigări este foarte important, pentru că fumatul este în aproape toate cazurile asociat cu anumite tabieturi de peste zi. Aceasta este definiţia profană a termenului de „dependenţă de gest”, partea mentală a adicţiei.

Tratamentul nu costă

Medicamentele care fac parte din tratament sunt gratuite, însă şedinţele terapeutice sunt contra cost. Patru şedinţe cu un medic pneumolog şi un psiholog care vă vor ajuta să vă lăsaţi de fumat costă 180 de lei.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite