„Corupţia drăguţă” şi „sponsorizările – formă specială a corupţiei”. Semnalul de alarmă tras de un maior de la ISU cu un an înainte de incendiul de la Colectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragedia din clubul Colectiv a adus în discuţie o problemă spinoasă din interiorul ISU: sponsorizările primite de pompieri din partea unor firme pe care ar trebui să le controleze. Într-o revistă a pompierilor de la Iaşi, publicată cu un an şi jumătate înainte de tregedia din Colectiv, un maior atrăgea atenţia asupra fenomenului.

După incendiul de la clubul Colectiv, procurorii DNA au reluat cercetările într-un dosar privind sponsorizările de la ISU Bacău, dosar clasat de două ori înainte de tragedia din Colectiv. Dovadă a problemelor cauzate de sponsorizări este şi un articol publicat de maiorul Cătălin Oloeriu în revista pompierilor de la Iaşi, în iunie 2014, cu un an înainte de incendiul de la Colectiv. În articolul din „Salvatorii ieşeni”, intitulat „Forme ale corupţiei”, maiorul Oloeriu nu vorbeşte direct despre corupţia din interiorul ISU, referindu-se în mod general despre „corupţia drăguţă”, „corupţia mare” şi „sponsorizările – formă specială a corupţiei”.

„Această formă se manifestă prin plăţi mici menite să determine o persoană cu capacitate de decizie să aibă grijă ca procesul respectiv să se desfăşoare într-o perioadă rezonabilă de timp. Are ca punct de pornire faptul că în absenţa acestor mici plăţi nu s-ar întâmpla nimic sau procesul ar fi întârziat peste limita suportabilă a nervilor”, descrie maiorul Oloeriu „corupţia drăguţă”.

În acelaşi articol publicat în revista „Salvatorii ieşeni”, maiorul arată „uneori este problematică delimitarea corupţiei de (care se pedepseşte conform legii penale) de sponsorizare (admisă şi chiar dorită)”. „Sponsorizarea este un bun mijloc de mascare a alocării ilegale de bunuri deoarece se pot da explicaţii inofensive în ceea ce priveşte acordarea acestor avantaje”, mai arată maiorul Cătălin Oloeriu în revista pompierilor de la Iaşi. 





 

image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite