Copil de șapte ani cu varicelă foarte rară, internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara

0
Publicat:

Copilul suferă de varicelă hemoragică, o maladie foarte rară. În cazul băiețelului, boala vine pe fondul unei afecțiuni oncohematologice. El a ajuns în Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara trimis de la Arad. 

Copil internat în spital SURSA Shutterstock
Copil internat în spital SURSA Shutterstock

Maladia de care suferă micuțul este foare rară. Deosebirea majoră față de varicela obișnuită și varicela hemoragică este aceea că veziculele ce apar pe corp în boala infecțioasă devin hemoragice. În cazul băiețelului, boala vine pe fondul unei afecțiuni oncohematologice.  

Varicela hemoragică are un debut atipic. Cu toții știm că varicela se manifestă printr-o erupție pe piele, cutanată, sub formă de vezicule. Erupția apare inițial la nivelul pielii păroase a capului, după care se extinde pe tot corpul. În aceste vezicule este sânge. Astfel, apar echimozele cutanate și apoi sângerări ale mucoaselor. Ceea ce s-a întâmplat și în cazul pacientului internat în spitalul nostru. Copilașul are, însă, și o trombocitopenie, o afecțiune hematologică ce duce la scăderea numărului de trombocite la nivel sangvin. La o persoană sănătoasă numărul trombocitelor este de peste 150.000/microlitru. În momentul în care a ajuns în spitalul nostru, copilul avea 2000 de trombocite/microlitru. Am reușit, însă, în doar câteva zile să îl echilibrăm, să îi creștem numărul la peste 10.000”, a spus Adelina Marinescu, medic specialist boli infecțioase Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara. 

Varicelă FOTO Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara
Varicelă FOTO Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara

Aflux ridicat de cazuri de varicelă

Medicii spun că starea de sănătate a pacientului s-a îmbunătățit însemnat. Nu au mai apărut elemente eruptive noi, iar cele vechi încep să treacă în faza următoare a bolii, aceea în care se transformă în cruste. Băiețelul va mai rămâne internat în spital până când se vor normaliza trombocitele. 

În ultimele săptămâni, am avut un aflux ridicat de cazuri de varicelă venite în Ambulatoriu. Vorbim de șase-șapte cazuri pe săptămână. Pacienții nu au avut însă forme grave, așa că nu au necesitat internare. Complicațiile apar de obicei la sugari, la femeile însărcinate, la persoane imunodeprimate, cu imunitate scăzută din cauza unor tratamente sau a unor afecțiuni. Complicațiile severe includ pneumonii, otită, encefalită, hemoragie, infecții bacteriene ale pielii, chiar septicemie”, a mai spus medicul Adelina Marinescu. 

Tratamentul bolnavilor cu varicelă prevede izolarea pacientului, aplicarea de loțiuni care să calmeze mâncărimea, administrarea de medicamente pentru reducerea febrei, o mai bună hidratare și un regim alimentar cât mai echilibrat, bazat pe vitamine, consum cât mai ridicat de fructe și legume și evitarea băuturilor carbogazoase.  

Prevenția în cazul varicelei se face prin vaccinare. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite