Explozie a cazurilor de varicelă la Timişoara, după doi ani fără niciun caz. Avertismentul medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii de la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara atrag atenţia că numărul de cazuri de varicelă a explodat FOTO Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara
Medicii de la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara atrag atenţia că numărul de cazuri de varicelă a explodat FOTO Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara

O explozie a cazurilor de varicelă a fost înregistrată la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara. În ultima săptămână, aici au fost evaluaţi câte 3-4 pacienţi pe zi.

Doi copii se află, însă, sub supraveghere în unitatea sanitară din cauza unor complicaţii. Unul dintre ei a dezvoltat o encefalită, dar starea lui este stabilă, iar cel de-al doilea este internat pentru monitorizare şi investigaţii suplimentare, având un sindrom febril prelungit.

Varicela sau vărsatul de vânt este o boală infecto-contagioasă care duce la apariţia unor vezicule pe corp. Virusul care cauzează varicela se transmite pe cale respiratorie, prin aer, sau prin contact direct cu persoana infectată. Boala este întâlnită cel mai frecvent iarna şi primăvara, dar în ultimii ani se poate constata o extindere a perioadei în care apar asemenea cazuri.

Perioada de incubaţie poate fi între 10 şi 21 de zile, în majoritatea cazurilor este însă de două săptămâni. Contagiunea maximă este cu 2-3 zile înainte de apariţia erupţiei pe corp, dar continuă şi în timpul formării veziculelor până în momentul în care se desprinde ultima crustă.

„Primele simptome sunt cele de subfebrilitate (37-37,5) sau chiar febră (38-39), oboseală, dureri de cap, indispoziţie şi stări de rău, dar şi apetit diminuat. După cel mult două zile de la apariţia primelor semne de boală, apar petele roşii pe corp care se transformă în vezicule pline cu lichid. În evoluţie normală, dacă nu este ruptă, vezicula scade în volum treptat în 12-24 de ore, începând din centru, apoi se turteşte prin reducerea conţinutului, care se resoarbe. În a 3-a sau a 4-a zi, vezicula se usucă şi se transformă în crustă. Unele elemente eruptive trec direct în stadiul de crustă. Este important ca bolnavul să fie izolat pentru a nu transmite mai departe virusul”, a explicat asist univ. dr. Adelina Marinescu - medic specialist boli infecţioase, Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara.

Medicul a mai arătat că în majoritatea cazurilor nu este necesară evaluarea în spital, pacienţii rămânând în evidenţa şi monitorizarea medicului de familie.

„Sunt însă cazuri, ca cele pe care le avem internate în spital, în care pacienţii au dezvoltat o complicaţie şi a fost necesară monitorizarea atentă a acestora. Encefalita se manifestă prin vărsături cauzate de hipertensiune craniană, instabilitate în mers şi dureri de cap, cefalee”, a mai arătat Adelina Marinescu.

Adulţii pot dezvolta forme grave, dar astfel de cazuri sunt extrem de rare

Potrivit medicilor, adulţii pot dezvolta forme severe de boală, care se manifestă printr-o suprainfecţie la nivelul pielii şi care poate duce, dacă nu este tratată cu antibiotice, la septicemie. Numărul cazurilor este însă extrem de mic. Tratamentul bolii constă în administrarea de antitermice, antiinflamatoare sau antihistaminice care să amelioreze senzaţia de mâncărime a pielii. Există însă metode de prevenţie.

„Vaccinarea este cea mai bună metodă de a te proteja. Imunizarea împotriva varicelei nu este, însă, în schema completă de vaccinare a copiilor, dar serul poate fi administrat oricând, după ce micuţii împlinesc vârsta de 9 luni. Este recomandat ca vaccinul să fie administrat până la vârsta de 12 ani, dar şi adulţii pot fi imunizaţi. Vaccinarea asigură o protecţie pe parcursul vieţii, dacă este făcută corect, ceea ce presupune administrarea a două doze la un interval mai mare de 6 săptămâni. 

Există, însă, posibilitatea contractării bolii în cazul adulţilor care au fost vaccinaţi în copilărie, dar forma pe care o vor face, dacă o vor face, va fi una uşoară. Iar acest lucru este foarte important, pentru că în cazul adulţilor există un risc mai mare de complicaţii, în special la pacienţii imunocompromişi”, precizează asist univ. dr. Adelina Marinescu - medic specialist boli infecţioase, Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara.

Medicii spun că, după doi ani în care nu a fost înregistrat niciun caz de varicelă în Timiş, datorită măsurilor de protecţie anti-Covid-19, purtarea măştii şi izolarea, în următoarea perioadă numărul pacienţilor cu această boală ar putea creşte semnificativ.

Vă mai recomandăm: 

Prima ţară din lume care face obligatoriu vaccinul anti-COVID-19 pentru copii 

Doar un sfert dintre români pot sta fără griji în valul 4 al pandemiei. Tulpina Delta e la fel de contagioasă ca varicela

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite