Controversata pepinieră din centrul Timișoarei a fost deschisă publicului: „O să se liniștească lumea” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controversata pepinieră pe structură metalică din centrul Timișoarei a fost deschisă sâmbătă publicului larg. În prima oră de la deschidere, pepiniera a fost vizitată de o sută  de persoane.

Președintele OAR Filiala Timiș, Daniel Tellman FOTO Daniel Dancea
Președintele OAR Filiala Timiș, Daniel Tellman FOTO Daniel Dancea

Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara”, amenajată pe o structură metalică de cinci etaje și amplasată în Piața Operei din Timișoara a stârnit controverse aprinse în oraș din momentul în care lucrările de construcție a structurii au început.

Controversata pepinieră metalică din centrul Timișoarei FOTO Daniel Dancea
Controversata pepinieră metalică din centrul Timișoarei FOTO Daniel Dancea

Sâmbătă, instalația a fost deschisă publicului larg, iar în prima oră au urcat până la ultimul etaj, după ce au semnat că sunt de acord cu regulamentul de acces, aproximativ 100 de persoane. Voluntarii de la etajele superioare îi îndeamnă pe vizitatori, care pot fi în număr de cel mult 50 simultan, să calce așezat pentru că „se mișcă” dacă te grăbești și calci apăsat.

Printre primii vizitatori ai pepinierei au fost arhitectul Răzvan Negrișanu (consilier local) și președintele Ordinului Arhitecților din România (OAR) Filiala Timiș, Daniel Tellman. De altfel, OAR este chiar inițiator al proiectului.

Pepiniera metalică de 350.000 de euro, din centrul Timișoarei FOTO Daniel Dancea
Pepiniera metalică de 350.000 de euro, din centrul Timișoarei FOTO Daniel Dancea

Daniel Tellman a dat asigurări că structura metalică este sigură. „Pot să vă spun că noi ne aflăm într-o instalație care este produsă de liderul mondial în producția de schele. Compania are, numai pe producție de evenimente, 30 de ani de experiență și face țintit echipamente de evenimente. Luând doar asta în calcul, eu mă simt foarte în siguranță în în structura asta, care este cap-coadă sigură. Este o schelă de concert, nu e o schelă industrială pentru fațade”, a declarat Tellman.

„Asta o să fie instalația”

Președintele OAR – Filiala Timiș a dat asigurări că pe parcursul anului aspectul structurii se va schimba pe măsură ce plantele vor înverzi, iar peisagiștii vor adăuga flori. „O să arate continuu diferit de jos. O să vină vremea în care o să treacă tot hate-ul legat de structura aceasta. O să se liniștească lumea.  Nu o să se îmbulzească pentru că a gustat deja instalația și o să vină vremea în care pe diversele platforme, pe locurile de stat, lumea o să-și ia o carte, o să-și ia o cafea, o să vină sus și o să petreacă citind, văzând Opera, văzând palatele de aproape. Asta o să fie instalația asta”, a mai declarat Daniel Tellman. „Dincolo de toate controversele, timișorenii o să îl adopte și o să fie un succes”, a declarat consilierul USR Răzvan Negrișanu.

„În 11 luni ai dat-o jos și nu se pierde nimic”

Suma cu care pepiniera pe structură metalică din centrul Timișoarei este finanțată de la bugetul local, prin Centrul de Proiecte, este 350.000 de euro. Potrivit arhitectului Răzvan Negrișanu, schela din Piața Operei va fi „reciclată”. „Schela are reversibilitate. Tot ce în turnul ăsta se reciclează. Asta e esența unei instalații temporare. În 11 luni ai dat-o jos și nu se pierde nimic. Încercăm și noi să ne aliniem noilor trenduri globale de sustenabilitate. Dacă era din beton, era ireversibilă. Atunci ar fi fost într-adevăr o problemă”, a declarat Răzvan Negrișanu.

Vizitatorii, încântați de priveliște

Cei care au urcat la ultimul etaj al structurii metalice din centrul Timișoarei la primele ore ale dimineții s-au declarat încântați de priveliște. „Mi se pare o idee interesantă. Orașul arată bine”, a declarat un timișorean stabilit în București și venit la Timișora pentru weekend-ul de deschidere a Capitalei Culturale. „Super frumos. Chiar îmi doream să văd centrul de la nivelul ăsta”, a declarat un tânăr venit din Reșița, special pentru weekend-ul de deschidere a Capitalei Culturale. „Mi se pare minunat. Am locuit patru ani în Timișoara, dar nu am văzut niciodată imaginea asta de sus. Chiar mi se pare ceva extraordinar”, a spus o altă vizitatoare.

Centrul Timișoarei, văzut din pepiniera pe structură metalică din Piața Operei
Centrul Timișoarei, văzut din pepiniera pe structură metalică din Piața Operei

Istoria clădirilor văzute din turn

În diferite puncte ale structurii, vizitatorii pepinierei din Piața Operei pot afla informații despre construcțiile pe care le au în față. „E istoricul clădirii, arhitectul, stilul în care e construită clădirea, informații despre dezvoltarea urbanistică a orașului”, a explicat șefa Biroului Reabilitare Clădiri Istorice din Timișoara, Roxana Pătrulescu.

Pepiniera pe structură metalică din centrul Timișoarei este finanțată din bugetul local, prin Centrul de Proiecte, cu 350.000 de euro. Sumei i se adaugă fonduri de la Ordinul Arhitecților și Banca Transilvania. Instalația va rămâne în Piața Operei din Timișoara până la finalul anului 2023.

priveliste din pepiniera 2 jfif
priveliste din pepiniera 4 jfif
priveliste din pepiniera 3 jfif
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite