Pepiniera de peste 350.000 de euro din centrul Timișoarei. Controversele din jurul proiectului

0
Publicat:

Pepiniera pe structură metalică construită de Ordinul Arhitecților-Filiala Timiș, în Piața Operei din Timișoara este finanțată de Primăria Timișoara cu 1.740.000 de lei (aproximativ 350.000 de euro). Proiectul a stârnit mai multe controverse.

Pepiniera pe structură metalică este finanțată de Primăria Timișoara cu 1.740.000 de lei FOTO OAR
Pepiniera pe structură metalică este finanțată de Primăria Timișoara cu 1.740.000 de lei FOTO OAR

Unul dintre proiectele din programul „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii” este „Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara”, realizat de  Ordinul Arhitecților Filiala Timiș. Pepiniera a fost amplasată în Piața Operei, iar principalul obiectiv al proiectului este acela de a-i face pe turiști și timișoreni să privească piața dintr-o altă perspectivă (de la înălțime).

După ce a început montarea structurii metalice în Piața Operei din Timișoara, pe internet au apărut controverse, determinând Ordinul Arhitecților să ofere mai multe explicații legate de proiect.

Una dintre întrebările la care OAR a oferit răspuns a fost: „Ce bani s-au cheltuit pentru proiect?”. „Bugetul proiectului provine din 3 surse distinct, după cum urmează: Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte, Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de arhitectură și Banca Transilvania – partener și sponsor”, au explicat reprezentanții OAR.

Astfel, în urma răspunului oferit de OAR – Timiș, pe Facebook, un cetățean care ar dori să știe cu cât este finanțată Pepiniera de Primăria Timișoara, ar trebui să intre pe site-ul Centrului de Proiecte, unde Ordinul Arhitecților figurează cu o finanțare de 1.740.000 pentru proiectul „Privește orașul”.

Alexandra Trofin, coordonatorul proiectului „Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara” confirmă că aceasta este suma cu care Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte, contribuie la proiect. Potrivit Alexandrei Trofin, sumei alocate de Primăria Timișoara i se adaugă fonduri de la Ordinul Arhitecților și Banca Transilvania, dar banii de la Primăria Timișoara reprezintă principala sursă de finanțare.

Pepiniera rămâne în Piața Operei până la finalul anului

Potrivit inițiatorilor proiectului instalația amenajată pe structură metalică și împodobită cu 1.306 plante va rămâne în Piața Operei până la finalul anului 2023.

Pepiniera pe structură metalică din centrul Timișoarei FOTO opiniatimisoarei.ro
Pepiniera pe structură metalică din centrul Timișoarei FOTO opiniatimisoarei.ro

„Numărul a rezultat din cuantificarea efectivă a listei de plante a proiectului colegilor noștri peisagiști - Studio Peisaj. Am folosit cifra în titlul proiectului pentru a accentua funcțiunea de pepinieră temporară și faptul că aceste plante sunt cultivate pentru 10 luni în instalație, mai apoi continuându-și viața în alt loc. Ele reintră în circuitul urban - știm exact câte sunt și unde se vor duce - proiectul fiind un scenariu urmărit până la închiderea ciclului”, au explicat reprezentanții OAR motivele pentru care pepiniera are 1.306 plante.

Cât de sigură este structura

Arhitecții care au gândit proiectul dau asigurări că structura pe care este amenajară pepiniera din centrul Timișoarei este sigură.

„Structura este concepută ca o rețea de schele metalice cu contravântuiri, cu o bază solidă care asigură stabilitatea structurii. Proiectul de structură a fost asumat și verificat de proiectanți - Balint Karoly de la Echo Universal. Implementarea a fost realizată de ABT Motion Rigs, colaboratorii noștri cu experiență semnificativă în industria infrastructurii de evenimente care necesită astfel de schele”, a mai explicat Ordinul Arhitecților.

Piața Victoriei din Timișoara, văzută din „Pepiniera 1306” FOTO OAR - Filiala Timiș
Piața Victoriei din Timișoara, văzută din „Pepiniera 1306” FOTO OAR - Filiala Timiș

În privința accesului, OAR – Filiala Timiș a arătat că în interiorul instalației de cinci etaje pot fi, în același timp, cel mult 50 de persoane, câte 10 pe fiecare etaj.

„Fiecare platformă din instalație va acomoda un număr maxim de 10 persoane în același timp, numărul total de utilizatori ai Pepinierei fiind restricționat la 50. Regulamentul de utilizare va fi afișat la intrarea în instalație. De asemenea, în programul de funcționare va exista mereu un reprezentant al organizatorului responsabil cu buna desfășurare a activității în Pepinieră”, au mai explicat reprezentanții OAR – Filiala Timiș.

Accesul publicului în pepiniera din centrul Timișoarei va fi permis de sâmbătă 18 februarie 2023.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite