Clopot nou în Domul Catolic din Piaţa Unirii, în memoria unui martir decedat în închisorile comuniste FOTO-VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În catedrala romano-catolică se va inaugura marţi un clopot în memoria unui sfânt. Obiectul care cântăreşte aproape trei tone a fost turnat în Germania şi a fost urcat sâmbătă în turnul din nord al Domului Romano-Catolic.

Clopotul a fost realizat în amintirea sfântului Szilard Ignac Bogdanffy, născut în urmă cu un veac. Este cel de-al şaptelea clopot din catedrală şi al doilea ca mărime. Acţiunea a avut loc conform programului şi al autorizaţiei emise de primărie, chiar dacă la Timişoara a nins fără oprire, iar Piaţa Unirii a fost acoperită cu un strat gros de zăpadă.

„Nu avea rost să amânăm din cauza vremii, pentru că şi aşa se obţin autorizaţiile foarte greu. Avem nevoie de autorizaţii speciale să intrăm cu macaraua în Piaţa Unirii. Oamenii sunt profesionişti, au lucrat în condiţii şi mai vitrege”, a spus Algren Erenberger, referent tehnic al Episcopiei Romano-Catolice din Timişoara.


GALERIE FOTO

image

Specialişti din Germania

La operaţiune au luat parte opt persoane, dintre care doi specialişti veniţi din Germania, de la firma care a realizat clopotul. Pentru început, macaraua a ridicat grinzile de metal pe care urma să fie aşezat clopotul, apoi celelalte subansamble. „Probabil că vom inaugura clopotul de abia marţi. Mai avem mult de lucru sus în turn. Vechiul clopot a fost mutat un pic din locul lui, pentru a face loc celui nou. Practic a trebuit să reamenajăm totul în turn”, a mai spus Erenberger.

Clopotul de aproape trei tone a fost adus la Timişoara anul trecut, în luna mai, când a fost sfinţit în Domul Romano-Catolic. Specialiştii spun că acest clopot a fost realizat dintr-un aliaj de 75 la sută cupru şi 25 la sută zinc, dar are o caracteristică aparte când vine vorba de acustică. Acesta emite nota muzicală do-diez, dar nu va fi tras de fiecare dată. „Acest clopot va fi folosit doar pentru evenimente mai speciale. Se aude foarte puternic”, a adăugat Algren Erenberger.

Pentru martirul Bogdanffy

În 2011 s-a împlinit un veac de la naşterea episcopului martir Szilard Ignac Bogdanffy. „În Domul din Timişoara a fost aşezată şi o placă comemorativă, în amintirea faptului că, aici, un fericit al diecezei noastre, un martir al epocii totalitare comuniste, a primit sacramentul Sfântului Mir. Tot în amintirea acestuia am îmbogăţit glasul clopotelor Domului cu un clopot”, a declarat Eniko Sipos, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice.

Episcopul martir Bodanffy a intrat în rândul sfinţilor cu voia Papei Benedict al XVI-lea, acesta urmând să fie trecut în calendarul bisericesc, pe 3 octombrie. Szilard Bogdanffy s-a născut în 1911 în Crna Bara (azi în Serbia). A copilărit la Cruceni, apoi la Timişoara, unde a urmat Liceul Piarist. În timpul războiului, la Institutul Teologic Romano-Catolic din Oradea a oferit refugiu mai multor evrei, îmbrăcându-i în reverendă şi declarându-i elevi teologi. El a fost condamnat la 12 ani de muncă silnică şi a murit în închisoarea de la Aiud.

Martirul Szilard Ignac Bogdanffy a murit în temniţele comuniste de la Aiud

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite