Cine este personajul la care s-a referit Băsescu atunci când l-a numit „dottore“ pe Ponta? VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Commedia dell arte: Dottore si Pantalone
Commedia dell arte: Dottore si Pantalone

Preşedintele României l-a numit „dottore" pe premierul Victor Ponta cu mai multe ocazii, inclusiv în declaraţia oficială pe care a făcut-o astăzi. Mai mulţi oameni de cultură şi din mediul universitar din Timişoara explică termenul care ar desemna un personaj cu o imagine proastă, un şarlatan.

„Commedia dell'arte", o formă a teatrului italian de improvizaţie, conţine printre personajele recurente şi un anume „il dottore" (doctorul). Acesta este şi apelativul cu care i s-a adresat Traian Băsescu lui Victor Ponta înainte de începerea scandalului de plagiat, dar şi astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă. Conform dicţionarelor de specialitate, „il dottore" este un personaj veşnic supărat, nemulţumit, care crede că le ştie pe toate dar care nu ştie nimic.

Şi ei au fost acuzaţi de plagiat, dar au demisionat!

„În Comedia dell'arte, il dottore este un fals doctor, un pretins doctor, un impostor. Este posibil ca lui Băsescu să i se fi sugerat să folosească acest cuvânt, de către persoane care mai pun mâna pe carte. Totuşi, nu cred că există vreo legătură între acest personaj dottore şi Victor Ponta", a declarat Viorica Bălteanu, profesor universitar doctor în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Şi alţi oameni de cultură din Timişoara au fost de acord cu presupunerea conform căreia este posibil ca cineva să-i fi sugerat preşedintelui să folosească acest termen. „Mi se pare că se potriveşte comparaţia. Nu ştiu dacă Băsescu e la curent cu Comedia dell'arte, poate i-a şoptit cineva. Dar la fix i-a zis. Preşedintele nu are o cultură umanistă prea vastă, dar are urechile deschise. Nuanţa ironică din acest cuvânt este evidentă", a declarat şi Viorel Marineasa, conferenţiar doctor în cadrul Universităţii de Vest (UVT), scriitor şi jurnalist.

Viorel Marineasa: "Ponta nu ştie ce este munca ştiinţifică. Trebuie să îşi dea demisia"

Află câte persoane au semnat petiţia care cere demisia premierului

Alte cadre didactice universitare care au acceptat să ia parte la această analiză s-au referit şi la faptul că Băsescu a folosit un cuvânt în italiană, nu în alte limbi. „Italienii sunt văzuţi ca nişte oameni care nu respectă legea, există această prejudecată. Putea să zică în franceză sau în germană, dar ar fi sunat altfel. Aşa, în italiană, este imaginea a ceva mafiot, necurat, care scapă regulilor, dar în acelaşi timp are o nuanţă de comic", a explicat Ciprian Vălcan, profesor universitar doctor în cadrul UVT.

„Il dottore, doctorul, are o imagine proastă în întreaga cultură medievală, nu doar în Comedia dell'arte, este un personaj prost văzut, un şarlatan. Folosirea acestui termen poate fi o încercare de a se face o legătură cu domeniul imposturii. De asemenea, de reţinut că în Italia zilelor noastre, termenul dottore se foloseşte pentru orice persoană care are o formă de licenţiere. Nu vorbim de doctoranzi ci de oameni care au trecut bacalaureatul, lor li se poate spune aşa", a mai spus profesorul Ciprian Vălcan.

Daniel Vighi, profesor universitar: "Onestitatea este mai presus de orice"

Universitarii din Timişoara cer demisia lui Ponta: "Ne face de râs în toată lumea"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite