Cele șapte clopote de la Catedrală dau ora exactă nemțește

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bătrânele clopote ale Catedralei Mitropolitane funcţionează cu un mecanism nemţesc. Cele şapte clopote cântăresc opt tone şi au fost construite la Timişoara din materiale aduse din insulele Borneo şi Sumatra.

Cândva se ajungea uşor la clopotele din turla Catedralei Mitropolitane. Mărturie stau mesajele scrijelite pe pereţii din antecamera orologiului. Până acolo se străbate un drum lung pe trepte înguste, că doar a fost cândva cea mai înaltă clădire din Timişoara. „Pe vremuri, de Paşte toaca se bătea din turn aşa că venea toată lumea. Acum uşile sunt închise, altfel ar putea să urce şi să îşi facă adăpost şi oamenii străzii”, a spus preotul Aurel Filip, ghidul nostru în drumul spre clopte.

Din încăprea ceasului mai urci câteva trepte până în turnul în formă pătrată, cu câte cinci ferestre pe fiecare faţă. Aici se află cele şapte clopote. Fiecare dintre ele corespunde unui ton muzical şi are câte o inscripţie din textele sfinte. Cel mare clopot are o greutate de 3.500 de kilograme şi corespunde notei „sol”, iar cel mai mic este de 313 kilograme şi suna în „si”. „Ele sună atât de bine pentru că au fost armonizate de compozitorul Sabin Drăgoi”, a mai spus părintele Filip.

Sponsorizare din Germania

Armonia clopotelor, cât şi aliajul (78 la sută aramă, 32 la sută cositor englez) sunt unice în ţară. Ele au fost trase manual până după Revoluţie. Exista un paracliser care trăgea sforile în funcţie de indicaţiile din altar, care erau trimise prin interfon.

O familie de timişoreni plecaţi în Germania a sponsorizat instalaţia modernă de tras clopotele.

Familia Novac a sponsorizat  şi instalaţia de sunet din biserică. Acum, din altar se apasă pe buton şi se activează clopotele. Se mai rupe un lanţ, mai sunt probleme, dar vine mecanicul şi-l repară”, a mai povestit Aurel Filip.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite