Cea mai nouă biserică ridicată de ucraineni în Timişoara, deschisă şi pentru refugiaţi FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul paroh Cristian Popovici FOTO Ş.Both
Preotul paroh Cristian Popovici FOTO Ş.Both

Biserica Ucraineană din Timişoara, la cpnstrucţia căreia s-a lucrat efectiv timp zece ani, a fost sfinţită în primăvara anului 2020. La slujbele de duminică participă şi refugiaţii din Ucraina, care au parte aici şi de o vorbă bună din partea preotului Cristian Popovici

GALERIE FOTO

În vara anlui 2020, pe strada Mareşal Averescu din Timişoara, lângă Casa de Cultură a Ucrainenilor, sediul Uniunii Ucrainenilor din Banat şi grădiniţa ucraineană, a fost sfinţită Biserica Ortodoxă Ucraineană. Este şi cea mai nouă biserică din oraşul de pe Bega, construită de cea mai tânără parohie din Banat; Parohia ortodoxă ucraineană, înfiinţată în 21 mai 2001, la subsolul catedralei mitropolitane din oraş. Este biserica micii comunităţi de ucraineni din Timişoara, care numără în jur de o mie de persoane. Construcţia bisericii ucreanene cu turlă aurită, în formă de bulb de ceapă, a durat zece ani.

„Am înălţat o biserică în stil slav, cu o arhitectură originară din Ucraina, aşa cum sunt bisericile în ţara noastră mamă. Baza ei este pătratul, în centru este turla cu pantocrator cu Iisus Hristos, iar la intrare, deasupra porticului, sunt patru clopote care cheamă credincioşii la rugăciune. De afară e zugravită în alb şi verde, iar frumoasa turlă este tot un model din Ucraina. Fraţii noştri ucraineni au doar această biserică de multă vreme. Începutul construcţiei a fost în 29 aprilie 2010 şi lucrările au durat timp de zece ani, fiind sfinţită în 2020. În această biserică ne rugăm în trei limbi, în ucraineană, slavonă şi română. Să ştiţi că la slujbele de duminică vin şi români, avem şi sârbi, avem şi două familii din Polonia, o familie de romi. Biserica îi primeşte pe toţi cei care vor să se închine”, a declarat Cristian Popovici, preotul paroh de la biserica ucraineană din Timişoara.

Biserica ucraineană din Timişoara

Biserica ortodoxă ucraineană foloseşte calendarul vechi, Iulian, sfintele sărbători de iarnă (Crăciun, Anul Nou, Bobotează), fiind ţinute odată cu sârbii şi ruşii.

Refugiaţii participă la slujba de duminică

Biserica ucraineană din Timişoara îi primeşte acum şi pe refugiaţi, iar cei care au ales să rămână în oraş au descoperit deja lăcaşul sfânt şi participă la slubele de duminică dimineaţă.

„Suntem alături de refugiaţi şi pe plan duhovnicesc, spiritual. În fiecare zi ne rugăm să înceteze acest război, să binecuvânteze Dumnezeu Ucraina. Dar mulţi vin în biserica noastră şi personal, în special la sfintele slujbe de duminică. Ne rugăm împreună. Vin, se rogă, plâng, mai şi povestesc ce se întâmplă acolo. Dar să ştiţi că îi ajutăm şi cu donaţii, aşa cum putem. De când este acest război în Ucraina, şi comunitatea noastră s-a implicat. Cu câteva zile în urmă am trimis două transporturi la Vicariatul Ortodox Ucrainean din Sighetul Marmaţiei, două microbuze şi un camion cu alimente, cu pături, cu cele necesare”, a mai declarat Cristian Popovici.

Biserica ucraineană din Timişoara

La construcţia bisericii au contribuit cu bani oameni cu suflet, buni ucraineni, patroni şi oameni simpli din regiune, dar şi de la Ministerul Culturii şi Cultelor, primărie sau Consiliul Judeţean. Şi încă mai e de lucru în interior, unde trebuie să se picteze zidurile şi să se monteze un candelabru, care urmează să fie cumpărat din Ucraina.

Se strâng ajutoare în apropierea bisericii

În vecinătatea bisericii, Centrul Cultural al Ucrainenilor s-a transformat în spaţiu pentru colectarea ajutoarelor. „Aici vin şi ucrainenii refugiaţi, le dăm haine subţiri pentru că toţi vin îmbrăcaţi cu haine groase. Aici sortăm hainele, cele de iarnă cunt trimise în Ucraina, iar cele subţiri, de primăvară-vară, le păstrăm aici. Foarte multe familii vin să caute ce le e necesar. Avem şi zona cu alimente, zahăr, făină, mălai, conserve, dulciuri, apoi produsele de igienă, dar şi medicamente”, a declarat pentru „Adevărul” Sabela, voluntară la Uniunea Ucrainenilor.
 

Biserica ucraineană din Timişoara
Biserica ucraineană din Timişoara
Biserica ucraineană din Timişoara
Biserica ucraineană din Timişoara

Vă recomandăm să mai citiţi: „Tatăl“ refugiaţilor din Timişoara: „Cei din Ucraina, la fel ca afganii, fug fiindcă se tem pentru viaţa lor” FOTO Ucrainenii din Copăcele se roagă pentru pace: „Noi nu purtăm ură nimănui, nu avem acest drept” FOTO

Cernăuţi mulţumeşte Timişoarei pentru ajutorul primit. Generatoarele trimise de vor fi folosite de Compania de Apă

Firmele şi companiile italiene din România vor să angajeze refugiaţi din Ucraina. Întâlnire cu ministrul Muncii, pentru a găsit cadrul legislativ

Femeile care fug cu copiii de războiul din Ucraina sunt în siguranţă la Timişoara. Un hotel mare din oraş le oferă cazare

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite