Cea mai modernă linie de tramvai din Timişoara. Va fi amplasată pe mijlocul şoselei şi încadrată de spaţii verzi cu arbori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiecte în valoare totală de peste 50 de milioane de euro, prin Regio-POR, pentru tramvaie noi şi modernizarea străzii Calea Bogdăneştilor – Timişoara.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest şi Primăria Timişoara au semnat astăzi, două noi contracte de finanţare prin Regio – Programul Operaţional Regional (Regio-POR) 2014-2020, în valoare totală de 51 de milioane euro, cu o valoare a finanţării nerambursabile de 28 milioane euro.

Se va asigura finanţarea pentru reabilitarea liniilor de tramvai şi modernizarea străzii Calea Bogdăneştilor, respectiv pentru încă şapte tramvaie noi şi moderne, achiziţionate de la firma turcă Bozankaya.

Primul proiect prevede reabilitarea străzii Calea Bogdăneştilor de la intersecţia cu Bulevardul Cetăţii şi până la bucla de întoarcere din cartierul Ronaţ. Linia de tramvai va fi dublă, va fi amplasată pe mijlocul şoselei şi încadrată de spaţii verzi cu arbori.  

Prin proiect se vor reabilita 2,25 kilometri de linie dublă, plus 0,45 kilometri - zona buclei de întoarcere, rezultând astfel, în total, 4,95 kilometri cale de rulare modernizată.

Infrastructura rutieră va fi reconfigurată: partea carosabilă va fi lărgită la patru benzi de circulaţie, câte două pe sens. Totodată, pe Calea Bogdăneştilor se vor amenaja trotuare şi piste pentru biciclete pe ambele sensuri. 

Imagine indisponibilă

Contractul a fost semnat între Sorin Maxim, director ADR Vest şi primarul Nicolae Robu 
 

De asemenea, proiectul prevede reabilitarea unui număr de 7 staţii de transport public pe traseul respectiv.

Aceste staţii vor fi iluminate şi adaptate nevoilor persoanelor cu handicap, vor fi dotate cu bănci şi coşuri de gunoi, cu echipamente de supraveghere video, cu automate de bilete, panouri cu afişare LCD şi alte facilităţi. În proximitate se vor amplasa rastele pentru biciclete în sistem integrat de închiriere.

Se vor amenaja peste 9.500 metri pătraţi de spaţii verzi, din care aproximativ 8.500 metri pătraţi spaţii verzi nou create, şi se va implementa un nou sistem de alimentare cu energie electrică în zonă. 

Valoarea totală a proiectului este de 148.851.248 lei, finanţarea nerambursabilă fiind de 89.655.146 lei. 

Perioda de implementare este de 36 de luni.

Celălalt proiect semnat reprezintă cea de-a doua etapă a investiţiei privind înnoirea flotei de tramvaie din Timişoara. Prima etapă - achiziţia altor şapte tramvaie noi a fost contractată în iulie 2019.

Imagine indisponibilă

Valoarea totală a noului proiect este de 96.378.403 lei, din care 46.971.966 lei finanţare nerambursabilă. Durata de implementare este de 43 de luni.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite