Cea mai grea iarnă din ultimii ani. Cum se luptă bănăţenii cu codul galben

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iarna şi-a făcut apariţia în vestul ţării în perioada când în alţi ani apăreau deja primii ghiocei. După ce, săptămâna trecută, bănăţenii priveau urgiile iernii doar la televizor şi evitau să urmărească rubrica meteo, care prevestea venirea odioaselor coduri galbene şi portocalii, locuitorii din Vest s-au trezit cu iarna la uşă. Mare, supărată, pufoasă şi rece.

Cu ochii lipiţi de geam, timişorenii şi-au pus planurile de plimbare în cui şi s-au uitat cum zăpada acoperea blocurile, aleile, maşinile şi speranţa că în curând vine primăvara. La Timişoara a nins trei zile şi trei nopţi.

Cei trecuţi de prima tinereţe şi-au reamintit de vremurile când zăpada era încă...zăpadă. „Aşa o iarnă nu a mai fost de peste 20 de ani. E frumos, să nu ne plângem. Adolescenţii din ziua de azi nici nu ştiau cum arată adevărata zăpadă. Eu îmi amintesc că în anii ‘70, apoi în anii ‘80, mai era aşa iarnă“, a spus Adrian Marcu, un pensionar care a ieşit să cureţe zăpada din faţa casei.

Deszăpezire grea

Primii fulgi de zăpadă au început să cadă în noaptea de joi spre vineri, iar dimineaţa oraşul era deja înzăpezit. Dacă până acum, la micile ninsori, administraţia locală era blamată că se mişcă cu greutate, de această dată lupta cu natura părea pierdută din start.

Vineri, la amiază, reprezentanţii Primăriei, alături de şefii celor două societăţi care se ocupă de deszăpezire, au ieşit pe străzi să vadă care este situaţia în oraş. Poliţiştii încercau să dirijeze traficul în intersecţiile cu probleme. Oraşul a fost paralizat de ninsoare. Degeaba erau pe străzi 26 de utilaje, nu a mai contat niciun material antiderapant aruncat. Ningea încontinuu, iar vântul a reaşezat rapid pătura albă pe drumuri.

Oraşul îmbrăcat în alb

„Eu sunt mulţumit de cum se lucrează. Mai mult de atât nu ai ce să faci. Astea sunt condiţiile meteo. Singura problemă este că se circulă încet, cu maximum 20-30 de kilometri pe oră“, a declarat viceprimarul Adrian Orza, care a ieşit cu căciula îmblănită.

Comandamentul de Iarnă de la nivelul judeţului Timiş s-a întrunit la Prefectura Timiş pentru a vedea efectele ninsorilor abundente şi pentru a se căuta soluţii de ajutorare a celor care întâmpină greutăţi. Sâmbătă a fost a doua zi de iarnă adevărată, după ce toată noaptea a nins şi a viscolit. Stratul de omăt ajungea şi la 30 de centimetri. Şoferii erau sfătuiţi să nu circule fără lanţuri, lopata şi cablul de remorcare. În Timişoara s-a mers în condiţii de iarnă, dar nu a fost niciun drum blocat. Dacă şoferii se luptau cu zăpada şi cu nervii în trafic, cei ieşiţi la plimbare în centru erau fericiţi.

Fotografii amatori au imortalizat oraşul cu gândul că vor putea arăta peste câţiva ani că au fost părtaşi la o adevărată iarnă. Cei mai fericiţi au fost fără îndoială copiii, care, la rândul lor, au învăţat ce înseamnă bulgăreala. Situaţia nu a fost diferită nici duminică. Noaptea au fost scoase plugurile mari, care în timpul zilei nu puteau fi acţonate. Ieri dimineaţă, la lopată s-au aflat şi deţinuţii de la Penitenciarul Timişoara, care au luat la curăţat zona centrală. Primăria i-a încălzit cu ceai şi o porţie suplimentară de mâncare. Conform meteorologilor, iarna continuă şi astăzi, când rămâne în vigoare codul galben.

Drumarii luptă cu Iadul Alb de pe Semenic

Firma care deszăpezeşte şoseaua ce leagă Prislop de Muntele Semenic se luptă de trei zile cu viscolul. Ninsoarea i-a obligat însă să anunţe poliţia că drumul trebuie închis. Astfel, pe parcursul întregului weekend, turiştii nu au avut acces la distracţia de la altitudine, din cauza vremii nefavorabile. În cursul dimineţii de duminică, utilajele au reuşit să pătrundă pe drum şi să îl deszăpezească pe un singur sens de mers. (Oana Bejenariu)

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite