Ce s-a ales de mega-dosarul de corupție de la PSD Arad. La patru ani de la descinderi, procesul nici nu a început

0
Publicat:

Dosarul de corupție de la PSD Arad, în care s-au făcut percheziții în decembrie 2019 și care a fost retrimis în judecată după restituirea la procuror, este în faza în care se așteaptă stabilirea unui prim termen. Procurorul din acest caz a ajuns, după descinderile din 2019, adjunct al DNA.

Dorel Căprar (stânga), Florin Tripa (centru) şi Ioan Chisăliţă (drepta) FOTO Mediafax şi CDEP
Dorel Căprar (stânga), Florin Tripa (centru) şi Ioan Chisăliţă (drepta) FOTO Mediafax şi CDEP

Scena politică a fost zguduită, în decembrie 2019, de o anchetă DNA care îi viza pe doi parlamentari ai PSD Arad, Dorel Căprar și Florin Tripa, doi parlamentari de Caraș-Severin, Ion Chisăliță și Luminița Jivan, și mai mulți angajați ai DRDP Timișoara, în frunte cu directorul general Cristian Ispravnic.

În urma anchetei de răsunet care i-a vizat pe parlamentarii PSD și pe mai mulți angajați ai DRDP Timișoara, procurorul de caz Codrin Gravra a fost promovat în funcția de adjunct al structurii centrale a DNA, de unde s-a pensionat în vara anului 2023.

Odată cu trimiterea dosarului de corupție în judecată, DNA a primit o lovitură puternică din partea Tribunalului Arad, dosarul fiind restituit procurorilor pentru remedierea unor neregularități din rechizitoriu. DNA a contestat decizia, dar hotărârea a fost menținută, astfel că dosarul s-a întors la DNA.

În iulie 2023, dosarul a fost retrimis în judecată, de această dată la Tribunalul Timiș. Dosarul a fost înregistrat la instanță în 26 iunie, dar nu a fost stabilit încă un prim termen. Până la începutul judecății pe fond, dosarul trebuie să treacă de camera preliminară, unde s-a „împotmolit” după prima trimitere în judecată.

Dosarul de corupție de la PSD Arad se va judeca la Tribunalul Timiș FOTO portal.just.ro
Dosarul de corupție de la PSD Arad se va judeca la Tribunalul Timiș FOTO portal.just.ro

Acuzațiile DNA din rechizitoriu

Potrivit DNA, în acest caz acuzațiile sunt de luare de mită, trafic de influență sau folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Acuzațiile DNA vizează două paliere: pe de o parte, protecție asigurată controlorilor de trafic în schimbul unor sume de bani, iar pe altă parte angajări influențate politic sau în schimbul unor sume de bani.

„În perioada iunie – noiembrie 2019, inculpații Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian și Căprar Dorel Gheorghe și-ar fi folosit influența conferită de calități ale persoanelor cu funcția de conducere într-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe funcțiile de control al traficului. în cadrul DRDP Timișoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi. De menționat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivelul de conducere a partidului, ofertele candidaților, urmând ca decizia finală să îi aparțină inculpatului Căprar Dorel Gheorghe. Existau și situații în care candidaților care aveau susținere politică să nu li se mai pretindă și remiterea unor sume de bani” , se arată în rechizitoriu.

Potrivit DNA, în ceea ce-l privește pe Căprar Dorel Gheorghe, „acesta ar fi pretins și acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remiși în mod direct la casieria organizației. județene de partid”.

„Cercetările au mai stabilit că șefii din cadrul DRDP Timișoara sau în alte instituții locale sau regionale, susținute de partid în acele funcții, ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deţinută. Separat de aceste sume lunare, persoanele cu funcții de conducere susținute în acele funcții de partid ar fi avut obligația de a plăti și alte sume de bani, raportat la necesitățile de moment și solicitările persoanelor cu funcții de conducere din partid”, se mai arată în  rechizitoriu.

Potrvivit DNA, „inculpații Jivan Luminița Maria, Căprar Dorel Gheorghe, Tripa Florin, Chisăliță Ioan Narcis, Horgea Cristian și Ispravnic Cristian Ilie, în calitate de persoane cu funcții de conducere în cadrul unui partid politic, și-ar fi folosit influența și autoritatea pentru numirea, cu încălcarea legii, a unor persoane în posturi de conducere și execuție din cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite