Cât de dăunători sunt ochelarii de vedere „gata făcuţi“ din supermarketuri, benzinării sau pieţe: „E ca şi cum ai pune roată de căruţă la Mercedes“
0
Tehnicianul optician Alfred Kosar ne-a explicat cât de periculoşi sunt ochelarii de citit gata făcuţi, cumpăraţi din comerţ sau din piaţă, fără o reţetă prescrisă de oftalmologi sau opticieni.
În ziua de azi oamenii pot cumpăra ochelari de vedere gata făcuţi, din pieţe, supermarketuri, benzinării sau în diferite magazine sau drogherii, fără să mai treacă pe un control de specialitate. Mulţi încearcă ochelarii şi, dacă li se pare că văd mai bine să citească, atunci îl şi cumpără. Este o mare greşeală, spun specialiştii. Pe lângă faptul că este posibil ca dioptria să nu fie cea corectă, mai apare o problemă. Cei mai mulţi dintre oameni au ochii diferiţi.
„De multe ori se cumpără un ochelar gata făcut ca soluţie de moment. Dar oamenii rămân apoi cu ei. Aceşti ochelari de la supermarket sau din piaţă se potriveşte, în cel mai bun caz, la un singur ochi. 80 la sută dintre noi avem ochii diferiţi. Şi rareori există diopri similare la ambii ochi. Să dau un exemplu. Dacă la unul avem +3, la celălalt vom avea 2,25 sau 2,75. La ochelarii gata făcuţi cele două lentile sunt identice, ca atare se se nimereşte să fie aproape bine pentru un singur ochi”, spune opticianul Alfred Kosar.
Acestea nu sunt sigurele probleme. „Poate să fie o descentrare înspre exterior sau interior care să aducă cu sine un efect care ar putea să fie deranjant, să provoace un plus de oboseală. La 90 la sută dintre aceşti ochelari distanţa pupilară este greşită la acei ochelari gata centraţi. Se poate să fie o descentrare înspre exterior sau interiora care poate să aducă cu sine un efect care poate să devină şi deranjantă, să aducă un plus de obioseală. Să zicem că aceşti ochelari sunt buni dacă sunt purtaţi două-trei-patru minute. Ar mai merge. Dar dacă ne putem să citim cărţi sau un ziar întreg daunele pot fi mari”, a mai spus Kosar.
Sfatul specialistul este ca cei care au probleme cu vederea să meargă la un optician medical calificat care se pricepe la ochelari, unde se poate face un test de vedere şi i se va prescrie o reţetă perfectă pentru ambii ochi.
„Cu cât e mai înaltă dioptria cu atât mai important este să fie făcută o măsurare corectă, dar şi cum este aşezat ochelarul. Dacă este prea lejer şi alunecă pe nas, distanţa dintre cornee şi lentilă este mai mare, se produce o diferenţă. Opticianul ajustează rama ca sa stea la înălţimea potrivită, nici să stea prea prea aproape de ochi, nici prea departe. Sunt multe criterii la care trebuie să ne gândim dacă nu vrem ca ochii să se forţeaze, să se chinuie sau să obosească. În caz contrar, pot apărea dureri de ochi şi cap”, a mai declarat Alfred Kosar.
Citeşte şi:
Povestea unui magazin cu rame de ochelari unicat în România. Un muzeu cu rame vechi, retro-vintage, modele purtate de mari personalităţi FOTO
Timişoara de altădată. Povestea unei celebre cofetării unde bunătăţile erau servite în farfurii de porţelan Rosenthal şi cu tacâmuri de argint FOTO